Dionysustheater

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het uitgegraven deel van het Dionysustheater.

Het Dionysustheater (in het Grieks: Θέατρο του Διονύσου) is een antiek theater aan de voet van de Akropolis van Athene. Het Dionysustheater is het oudste Griekse theater. De bouw van het eerste deel van het theater begon in de zesde eeuw voor Christus, maar omdat het theater steeds populairder werd en de bevolking van Athene groeide, moesten er steeds delen toegevoegd worden. Het laatste deel werd toegevoegd tussen 342 en 326 voor Christus. Het theater bestond toen uit 67 rijen met zitplaatsen en er was plaats voor ongeveer 17.000 mensen. Het theater ligt op de zuidelijke helling van de Akropolis.

Geschiedenis

Zo zag het Dionysustheater er vroeger uit.

In de zesde eeuw voor Christus vonden hier de eerste theatervoorstellingen plaats. Deze voorstellingen waren onderdeel van een festival ter ere van de god Dionysus. Het theater zag er toen nog heel simpel uit: de acteurs speelden op een podium van aangestampte aarde en de toeschouwers keken toe vanaf de helling van de Akropolis. Ze zaten op de grond, omdat er nog geen tribunes waren om op te zitten. Toch werden al in deze tijd heel beroemde toneelstukken gespeeld in het theater, bijvoorbeeld tragedies van Euripides, Sophocles en Aeschylus en komedies van Aristophanes.

Later kwamen er tribunes van steen en hout. Omdat de tribunes van hout niet erg stevig waren werden uiteindelijk alle tribunes van steen of marmer gemaakt. Ook werd een skene toegevoegd, een bouwwerk met zuilenrijen achter de toneelspelers. Hierdoor leken de toneelstukken serieuzer en realistischer. Onder leiding van de politicus Lycurgus bereikte het theater zijn uiteindelijk omvang. Zo werden er extra tribunes toegevoegd en liet hij speciale zetels installeren voor de rijkste en machtigste toeschouwers. De grootste zetel werd gereserveerd voor de priester van Dionysus. Ook werden er bij de ingang standbeelden neergezet van Aeschylus, Euripides en Sophocles, de drie grote toneelschrijvers die inmiddels al lang waren overleden.

Het Dionysustheater is hierna nog lang als theater gebruikt. Ook de Romeinen lieten hier nog voorstellingen houden. Pas in de Byzatijnse tijd (rond 500 n. Chr, duizend jaar na de voltooiing) verloor het Dionysustheater zijn functie. Het werd langzaam bedolven onder aarde en werd pas na de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog (1821-1829) weer deels uitgegraven. Er worden nu geen voorstellingen meer gehouden, maar het is nog altijd populair onder bezoekers van de Akropolis.

Zie ook

Galerij

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dionysustheater&oldid=687194"