Detroit (rivier)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lake st clair landsat.jpeg

De Detroit (Engels: Detroit River, Frans: Rivière Détroit) is een rivier op de grens van de Canadese provincie Ontario en de Amerikaanse staat Michigan. De rivier stroomt tussen de Canadese stad Windsor en de Amerikaanse stad Detroit, dat naar de rivier vernoemd is. De rivier verbindt het Saint Clairmeer met het Eriemeer. De Detroit is zo'n 51 kilometer lang.

De rivier speelde een belangrijke rol tijdens de Oorlog van 1812. De Detroit was toen al de grens tussen de Verenigde Staten en de toenmalige Britse kolonie Canada. Hierna werd de rivier gebruikt door slaven uit het zuiden van de Verenigde Staten om te ontsnappen. Via netwerken als de Underground Railroad gingen ze naar Canada, waar geen slavernij was en ze niet terug moesten, door de rivier over te steken. Na de Amerikaanse Burgeroorlog werd de Detroit een belangrijke handelsroute. Zowel de Canadese als Amerikaanse overheid hebben de rivier erkent als beschermd gebied en er zijn maatregelen genomen om het water schoner te maken. De bekende Ambassadorbrug bevindt zich over de Detroit en is een van de drukste grenscontroles ter wereld.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Detroit_(rivier)&oldid=730887"