Daan Remmerts de Vries

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Daan Remmerts de Vries
Daan Remmerts de Vries.jpg
Daan Remmerts de Vries
Citaat
Algemene informatie
Naam voluit Daan Remmerts de Vries
Pseudoniem A.N. Ryst, Henry Lloyd
Bijnaam
Geboren 5 april 1962
Geboorteplaats Leeuwarden
Overleden
Nationaliteit Nederland Nederland
Beroep Schrijver, Kunstschilder
Werk
Jaren actief 1990 - heden
Genre(s) Kinderboek
Stroming
Invloeden
Bekende werken 'De noordenwindheks', 'Meneer Kandinsky was een schilder'
Uitgeverij(en) Querido
dbnl https://www.dbnl.nl/auteurs/auteur.php?id=remm001
Handtekening
Website
Portaal Portal.svg Literatuur

Daan Remmerts de Vries, werd geboren in Leeuwarden op 5 april 1962. Hij is een Nederlands schrijver van kinderboeken en schrijft ook boeken voor volwassenen. Daarnaast is hij illustrator, kunstschilder en muzikant. Hij schrijft ook onder de pseudoniemen A.N. Ryst en Henry Lloyd.

Hij groeide op in Amstelveen en zwierf daar graag door het Amsterdamse bos. Daan Remmerts de Vries volgde na de middelbare school de opleiding Tekenen en Handvaardigheid aan De Witte Lelie in Amsterdam. Al snel na het behalen van zijn examen is hij voltijds gaan schilderen en schrijven. Hij heeft ook nog een half jaar voor de klas gestaan, maar daar had hij het snel gezien. Hij heeft een dochter waarvoor hij een alfabet boekje schreef.

In 1990 schreef hij zijn eerste kinderboek met 'Zippy en Slos', vernoemd naar zijn eigen katten. Het boek is geïllustreerd met linoleumsneden (afbeeldingen gesneden uit linoleum en afgedrukt als een soort stempel).

Daan maakte vele reizen waarbij hij foto's en films maakte, liefst van zeldzame dieren. In zijn boeken vind je dat terug.

Hij heeft meer dan 30 jaar illustraties gemaakt en is ook blijven schilderen. Ook dat werk is in zijn boeken terug te vinden.

Prijzen

Daan heeft al meer dan 60 kinderboeken geschreven en daar prijzen voor gewonnen. Hij heeft twee maal de Gouden Griffel gekregen (in 2003 voor Godje en in 2010 voor Voordat jij er was). Hij heeft vijf maal een Zilveren Griffel ontvangen, één keer de Gouden Lijst (2014), en hij is enkele malen genomineerd geweest voor de Woutertje Pieterse Prijs en kreeg meerdere Vlag en Wimpels. In 2021 won hij de Theo Thijssenprijs voor alles wat hij tot dan toe geschreven had. Aan de prijs is een geldbedrag van 60 duizend euro verbonden.

Zilveren griffels

  • 2004 De noordenwindheks (Zilveren Griffel 2005)
  • 2010 Meneer Kandinsky was een schilder (Zilveren Griffel 2011)
  • 2014 Soms laat ik je even achter (Zilveren Griffel 2015)
  • 2015 Groter dan de lucht, erger dan de zon (Zilveren Griffel 2016)
  • 2016 T. Rex Trix in Naturalis (Zilveren Griffel 2017)

Vlag en wimpels

  • 1996 Mijn tuin, mijn tuin (met Ted van Lieshout – Vlag en Wimpel 1997)
  • 1999 Willis: het doet er niet toe hoe (Vlag en Wimpel 2000)
  • 2008 Bernie King en de magische cirkels (Vlag en Wimpel 2009)
  • 2017 De cycloop (met Floor Rieder – Vlag en Wimpel 2018)
  • 2020 Flin of de verloren liefde van de eenhoorn (Onder pseudoniem Henry Lloyd, illustraties door Laurens Rawie, ook een pseudoniem van Daan - Vlag en Wimpel)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Daan_Remmerts_de_Vries&oldid=736221"