Contrareformatie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De contrareformatie was de reactie van de rooms-katholieken tegen de reformatie.

Reformatie

Met de reformatie wordt een beweging bedoeld die bepaalde dingen wilde veranderen in de Rooms-Katholieke Kerk. Deze mensen hadden het protestantse geloof. In 1517 maakte de paus zich nog niet zoveel zorgen. Maar toen de ideeën van Maarten Luther meer aanhang kregen en de paus inderdaad niet zoveel macht meer had, begon de paus zich wel zorgen te maken.

De paus nam daarop maatregelen. De kerken moesten zo mooi worden dat iedereen weer naar de Roomse kerk zou gaan. In Italië en Zuid-Duitsland werden er heel overdreven mooie kerken gebouwd. De priesters en monniken gingen ook beter nadenken over hun rommeligheid en over wat ze nu precies geloofden.

Contrareformatie

In vier landen lukte de contrareformatie, een woord dat is bedacht door een Duitser (die schreef over de Gegenreformation) erg goed. In Italië, Spanje, Polen en Oostenrijk kregen de protestanten geen kans meer. Veel mensen gingen weer naar de Roomse kerk.

In andere landen was het wel heel moeilijk de Rooms-Katholieke Kerk staande te houden. In Nederland, Frankrijk en Duitsland werd godsdienst een belangrijke reden om oorlog te voeren, en mensen te vervolgen.

De Contrareformatie Vraagteken2.png begon in het begin van de 16e eeuw en duurde tot in de 18e eeuw.

Link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Contrareformatie&oldid=588294"