Complex

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Iets is complex als je niet meer kunt zien uit welke delen iets bestaat. Voorbeelden van iets complex zijn het klimaat en alle levende wezens.

Wanneer noem je iets complex?

  • als iets uit meerdere onderdelen bestaat die met elkaar samenwerken
  • kleine afwijking in de onderdelen zorgen ervoor dat het resultaat helemaal anders kan zijn
  • als eigenschappen van het complexe iets veranderen naarmate het groter wordt
  • als het steeds kan blijven veranderen
  • het zorgt voor zijn eigen structuur (ze organiseren zichzelf)
  • als een verandering ook afhankelijk is van wat er eerder gebeurde
  • op een gegeven moment is duidelijk hoe een complex iets er uit gaat zien

Voorbeeld het klimaat

Het klimaat bestaat uit meerdere onderdelen die met elkaar samenwerken. Je kunt hierbij denken aan de temperatuur, de neerslag, de wind en de plek op aarde. Als er iets in het klimaat verandert kan dat grote gevolgen hebben. Als de temperatuur een paar graden stijgt dan kan het klimaat veranderen. Eigenschappen van het klimaat veranderen ook als er bijvoorbeeld meer regen valt. Een enkele druppel heeft heel andere gevolgen dan een flinke stortbui of moesson. Het klimaat is het gemiddelde weer over dertig jaar. Maar het betekent niet dat het nooit verandert. Denk maar aan de invloed die wij als mensen op het klimaat hebben. Het klimaat is niet afhankelijk van mensen. We kunnen het wel beïnvloeden maar het klimaat is er ook zonder dat wij er zouden zijn. In een bepaald type klimaat weet je redelijk goed wat voor weer het zal worden. Zo is de kans in een tropisch klimaat op een warme dag veel groter dan een warme dag in een poolklimaat.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Complex&oldid=393807"