Cleopatra VII van Egypte

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Cleopatra VII Thea Philopator (januari 69 voor Christus – 12 augustus 30 voor Christus) was een bekende vrouwelijke farao. Zij was de laatste koningin van de Macedonische dynastie die over Egypte heerste na de dood van Alexander de Grote. Ze stierf toen ze zichzelf vergiftigde met waarschijnlijk slangengif.

Cleopatra.jpg

Cleopatra

Cleopatra is in de winter van 69 of 70 v.Chr. geboren in het stadje Ra-Kadet bij Alexandrië. De familie van Cleopatra was oorspronkelijk van Grieks-Macedonische afkomst. Cleopatra is Grieks voor “Vaders Glorie“, en haar volle naam, "Cleopatra Thea Philopator" betekent "De Godin Cleopatra, Vaderminnend". Cleopatra was de dochter van Ptolemaeus XII en Cleopatra V. Zij was de derde dochter van de in totaal vier dochters van koning Ptolemaeus XXI Auletus en Cleopatra V. Toen haar vader stierf in het voorjaar van 51 v.Chr. was zij net 18 jaar oud. Daarna trouwde ze geheel volgens de Egyptische traditie met haar twaalfjarige broer. Zij moest samen met haar broer heersen, maar dat vond ze helemaal niet leuk! Ze wilde alleen heersen! Daarom ondertekende alleen zíj de wetten van het land en werd alleen haar hoofd op de muntstukken gezet. Het volk vond dat niet goed en stootten haar van de troon. Ze was boos en ging stiekem naar Rome. Daar zag Julius Caesar haar en hij werd opslag verliefd op de slimme Cleopatra. Ze trouwde en kregen samen een kind :Ptolemaeus XV (Caesarion). Julius Caesar hielp haar om haar macht in Egypte weer terug te krijgen. Een paar jaar later werd Julius Caesar vermoord, de nieuwe Romeinse keizer Marcus Antonius had veel gehoord over Cleopatra. Toen hij haar zag werd hij opslag verliefd en zo trouwde Cleopatra opnieuw. Cleopatra wordt vaak afgebeeld als mooie "mannenverslinder", maar volgens onderzoekers was ze helemaal niet zo mooi! Maar ze was wel slim, ze deed wiskundig en medisch onderzoek en betoverde ze iedereen met haar uitspraken.

Cleopatra en kunst

Cleopatra is door de eeuwen heen een veelbesproken en gebruikt onderwerp door schrijvers en kunstenaars. Dit komt doordat ze als legende wordt gezien en als een vrouw die veel machtige mannen verleidde, zoals Caesar en Antionius.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Cleopatra_VII_van_Egypte&oldid=658834"