Christopher Nolan (regisseur)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Christopher Nolan
Christopher Nolan Cannes 2018.jpg
Nolan in 2018
Persoonlijke info
Volledige naam Christopher Edward Nolan (CBE)
Bijnaam
Pseudoniem
Geboren 30 juli 1970
Geboorteplaats Londen
Geboorteland Flag of the United Kingdom (3-5).svg Verenigd Koninkrijk, Later Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Overleden
Overleden te
Gehuwd met /
relatie
Emma Thomas ​(geh. 1997), 4 kinderen
Carrière
Beroep Filmregisseur, producent, scenarioschrijver
Actief 1993-heden
Bekend van "The Dark Knight", "Inception", "Memento" en "Oppenheimer"
IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Website
Portaal Portaalicoon Theater

Film & Video

Christopher Edward Nolan (CBE - Britse ridderorde) werd geboren 30 juli 1970 in Londen. Hij is een Britse en Amerikaanse filmmaker. Nolan staat bekend om zijn Hollywood- kaskrakers met ingewikkelde verhalen en wordt gezien als een toonaangevende filmmaker van de 21e eeuw. Zijn films hebben wereldwijd meer dan zes miljard Amerikaanse Dollars opgebracht, waarmee hij tot de best scorende regisseurs in de geschiedenis behoort.

Prijzen

Nolan heeft verschillende onderscheidingen ontvangen, waaronder twee Academy Awards. In 2015 werd hij door Time vermeld als een van de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld, en in 2024 werd hij geëerd met de British Film Institute Fellowship.

Werk

Na zijn studie Engelse literatuur aan het University College London maakte hij verschillende korte films voordat hij zijn speelfilmdebuut maakte met Following (1998). Hij kreeg internationale bekendheid met zijn tweede film, Memento (2000), en stapte over naar studiofilms met Insomnia (2002). Hij werd een spraakmakende regisseur met de The Dark Knight- trilogie (2005–2012), en vond verder succes met The Prestige (2006), Inception (2010), Interstellar (2014) en Duinkerken (2017). Nolan nam afscheid van oude distributeur Warner Bros. Pictures en tekende bij Universal Pictures voor de biografische thriller Oppenheimer (2023), waarmee hij Academy Awards voor Beste Regisseur en Beste Film won. De Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema won hiervoor de Academy Award voor beste camerawerk.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Christopher_Nolan_(regisseur)&oldid=847742"