Centrifuge

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Centrifugeren)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het apparaat met de rode stip is een centrifuge

Een centrifuge of droogzwierder is een keukenapparaat, maar kan ook elders in huis staan. Het is een apparaat waarmee natte kleding droger wordt gemaakt. Na het wassen zit er veel water in de kleding. Hierdoor kan het lang duren voordat de kleding droog is. Daarom gaat men de kleding eerst centrifugeren. Door de kleding een tijd lang hard rond te laten draaien in een trommel wordt het water eruit geslagen. Hierna is de kleding nog steeds nat, maar veel minder nat als voorheen. Het drogen van wasgoed duurt hierdoor veel korter.

In het verleden hadden mensen een apart centrifuge. Het water uit kwam via een opening onderin uit de machine. Dit water moest opgevangen worden in een bak. Tegenwoordig zit er ook een centrifuge in de wasmachine zelf. Door middel van een knop kan men centrifugeren als onderdeel van het wasprogramma aangeven. Ook kan men kleding apart centrifugeren zonder wasprogramma. De meeste mensen hebben hierdoor geen aparte centrifuge meer.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Centrifuge&oldid=805111"