Ceder

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ceder
Cedrus

Cedrus atlantica mariemont.jpg

Onbekend
Leefgebied Het Middellandse Zeegebied en de Himalaya, door mensen in Europa gebracht.
Leefomgeving Bergachtige gebieden
Behoort tot de Coniferen, Dennenfamilie
Portaal Portal.svg Biologie

De ceder is een geslacht van planten, die onder de dennenfamilie valt. De ceder is verwant aan de geslachten dennen en sparren. Een ceder heeft net als deze bomen naalden in plaats van bladeren en heeft kegelvormige vruchten, die lijken op dennenappels. Een ceder kan tussen 40 en 50 meter hoog worden, maar sommige zijn zelfs 60 meter hoog. Dus je hebt een ruime tuin nodig om ze te planten.

Ceders komen van nature voor in gebergtes in het Middellands Zeegebied en de westelijke Himalaya, maar zijn wijdverspreid geraakt. Ze zijn namelijk door de mens veel in Europa in parken en tuinen geplant, zo ook in Nederland en België. Er zijn in totaal drie soorten ceders: de Atlasceder, de Himalayaceder en de Libanonceder. De namen komen overeen met waar ze vandaan komen: de Atlasceder komt uit het Atlasgebergte in Marokko en Algerije, de Himalayaceder komt uit de Himalaya en de Libanonceder uit Libanon en zijn buurlanden.

Ceders zijn populair voor de houtindustrie en als boom in tuinen. In Turkije worden ceders gebruikt voor het herbebossen. In de Engelse tuin is de ceder ook een populaire plant. Het zijn wel snelle groeiers en daardoor niet geschikt voor een kleine tuin. Cederhout wordt vaak gebruikt voor het maken van gitaren. Ceders staan bekend vanwege hun duurzame en geurende hout.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ceder&oldid=778774"