Carpaccio

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Carpaccio in een restaurant

Carpaccio is een voorgerecht (antipasto) uit de Italiaanse keuken. Het bestaat uit rauwe, dunne plakjes rundervlees met een mayonaise-achtige saus. De saus is gemaakt van zelfgemaakte mayonaise, worcestersaus, citroensap, melk, zout en witte peper.

In middels zijn er varianten op het gerecht ontstaan. Zo kan het vlees vervangen zijn door zalm of tonijn. Vaak wordt de saus vervangen door pesto of een ander soort saus. Ook worden er rucola, pijnboompitten en kaas aan het gerecht toegevoegd en bestaat inmiddels ook het broodje carpaccio en de carpaccio-salade.

Over het ontstaan van Carpaccio is een leuk verhaaltje. In Venetië zou er ooit de gravin Amalia Nani Mocenigo geleefd hebben die veel bij Harry's Bar in de stad kwam. Van dokter kreeg ze te horen dat ze bloedarmoede had en meer roodvlees moest eten. Ze vertelde dit aan de baas van de bar en die bedacht voor haar de carpaccio. Dit was in 1950 en het werd een hit. De carpaccio is vernoemd naar de schilder Vittore Carpaccio, die een expositie in de stad had. Zijn werk bevatte namelijk dezelfde kleuren als de carpaccio.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Carpaccio&oldid=482552"