Carausius

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Hier is Carausius afgebeeld op zijn eigen munten

Marcus Aurelius Mausaeus Carausius was keizer van Britannia van 286 tot en met 293.

Biografie

Afkomst

Carausius was van oorsprong een Menapiër. Dit was een Gallische stam, die in het huidige westen van België leefde. Deze stam wist ook veel van de zee in de regio af, waardoor Carausius benoemd werd tot leider van de Classis Britannica. Dit was een deel van de Romeinse vloot die het Kanaal bewaakte.

Romeinse legerleider

Als admiraal had hij als taak om de Gallische kusten te beschermen door piraten aan te vallen vóór ze konden plunderen. Dit was alleen niet Carausius' aanpak. Hij liet de piraten eerst plunderen, en op hun terugtocht overviel hijzelf ze weer. En de buit stak hij in zijn eigen zak. Dit maakte de keizer Maximianus woedend. Hij beval onmiddellijk de executie van Carausius. Carausius verzon daarentegen een plannetje...

Romeinse keizer

In 286 liet Carausius zich namelijk kronen tot keizer van Britannia en Noord-Gallië. Toen werd Maximianus pas echt kwaad, en hij zond een leger naar het gebied. Carausius gaf Noord-Gallië op en trok zich terug naar Britannia. Daar bouwde hij forten, en met zijn vloot hield hij de Romeinen op afstand. Dit hield hij vol tot 293.

Dood

In 293 werd Carausius namelijk vermoord door zijn bondgenoot en vriend Allectus. Allectus wilde namelijk zelf de macht. Dit betekende het einde van Carausius' heerschappij.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Carausius&oldid=781680"