Butler

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een butler of kamerheer is in kleine en grote huishoudens de leider van de huisbedienden. Hij is het hoofd van de huishouding en niet alleen verantwoordelijk voor de huishouding, maar ook een persoonlijke assistent van de familie. Op zeer grote landgoederen heb je boven de Butler nog een Estate Manager.

De butlertraditie is vooral bekend van Engeland, maar het butlerswerk is al ouder en bestaat al sinds mensen zich konden permitteren om huishoudelijk personeel in dienst te hebben. Ook Nederland heeft wel traditie, maar men wilde niet tonen dat men veel geld had.

De opleiding van een butlers gebeurde eigenlijk al op het landgoed waar men van vader op zoon een boerderij pachtte van een adellijke of rijke familie. Als je als jongen netjes je pet afnam voor mevrouw of meneer dan kon je uitgenodigd worden om te helpen bij de familie in de tuin. Je begon in het benedenhuis onder leiding van de butler, die vaak veel ouder was. Je hielp overal wat er maar te doen was - tuinieren, jagen, slachten, haarden aanmaken, baden vullen, enzovoort.

De butler komt voor op het Engelse toneel, meestal als een indrukwekkende figuur. Een voorbeeld is het stuk The admirable Creighton van J.M. Barrie, waarin een voorname familie schipbreuk lijdt en op een onbewoond eiland belandt. De butler neemt, gezien zijn natuurlijke gaven, de leiding van de schipbreukelingen op zich.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Butler&oldid=613371"