Budgetrecht

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het budgetrecht is een recht van de Tweede Kamer en Eerste Kamer. Dit recht houdt in dat het Nederland parlement de Rijksbegroting mag veranderen, afkeuren of goedkeuren. Het kabinet maakt de Rijksbegroting. De Tweede Kamer brengt vervolgens wijzigingen aan in deze begroting en keurt deze vervolgens goed. Hierna keurt de Eerste Kamer de Rijksbegroting goed en wordt deze aangenomen.

Vaak wordt gedacht dat enkel de Tweede Kamer budgetrecht heeft, maar dit is niet waar. Ook de Eerste Kamer heeft budgetrecht, maar kan geen wijzigingen aanbrengen in de Rijksbegroting. Dit betekent dat zij het enkel kunnen goed- of afkeuren. Hierdoor laat de Eerste Kamer het budgetrecht grotendeels over aan de Tweede Kamer. Als de Tweede Kamer akkoord is met de Rijksbegroting keurt de Eerste Kamer deze ook goed.

Door het budgetrecht heeft het parlement ook invloed op hoe de overheid geld besteed. Het budgetrecht valt over het recht op informatie.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Budgetrecht&oldid=801964"