Broodfokker

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorbeeld van de omstandigheden bij een broodfokker

Een broodfokker is een dierenfokker (meestal honden) die alleen maar aan geld denkt en niet aan het belang van de gezondheid en welzijn van de dieren. De dieren worden vaak in slechte omstandigheden groot gebracht waarbij de kosten zo laag mogelijk worden gehouden, er is daardoor vaak weinig voedsel en slechte omstandigheden in de leefruimte. Vaak geeft dit gezondheidsproblemen. Ook kan er sprake zijn van doorfokken waarbij de dieren genetische afwijkingen kunnen krijgen. De dieren die gebruikt worden voor het fokken worden vaak extreem slecht behandeld. Ze worden geslagen en komen weinig buiten.

Er zijn regels die dit tegen proberen te gaan, maar vaak is het moeilijk een broodfokker te detecteren en op te pakken, het gebeurt nou eenmaal allemaal achter gesloten deuren. Van buiten ziet een broodfokker er meestal niet zo slecht uit; als de dieren verkocht worden mogen ze eventjes buiten rondrennen, maar als de potentiële kopers weg zijn worden ze gewoon weer opgesloten.

Hoe kan ik voorkomen dat ik van een broodfokker koop

  • Check het aantal 'nestjes' en rassen. Hoe meer het er zijn, hoe groter de kans dat je bij een broodfokker zit.
  • Observeer de omstandigheden bij de dieren die je wil kopen: Kijk of de moeder van de dieren aanwezig zijn en of de fokker goed met de dieren om lijkt te gaan. Probeer ook te achterhalen waar ze verblijven; bij een broodfokker verblijven ze vaak in een stal, maar bij een goede fokker waarschijnlijk dicht bij de eigenaar in huis.
  • Vraag om een registratie en een inentingsbewijs. Goede fokkers zullen hun dieren chippen en inenten. Een goede fokker zal dat waarschijnlijk laten zien met een vaccinatieboekje of dierenpaspoort en een registratiebewijs als je er om vraagt.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Broodfokker&oldid=746467"