Brilbeer

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brilbeer
Tremarctos ornatus

Tremarctos ornatus 25.jpg

Kwetsbaar
Leefgebied Andes
Leefomgeving Bos, grasland, bergen
Familie Beren (Ursidae)

Tremarctos ornatus distribution.svg

Portaal Portal.svg Biologie

De brilbeer is een beer die in Zuid-Amerika leeft. Het leefgebied van de brilbeer bestaat voor het grootste deel uit de Andes. Ze komen voor van Noord-Argentinië tot Noord-Venezuela. Ze kunnen in veel landschappen overleven, van bossen op berghellingen tot graslanden tot droge bossen. Toch verblijven ze het liefst in vochtige bossen op berghellingen. De brilbeer is de meest bedreigde beersoort, vooral door verwoesting van zijn leefgebied en jacht. De brilbeer is de enige beersoort in Zuid-Amerika.

De brilbeer is voor het grootste deel zwart behaard, maar rond zijn snuit heeft hij geelachtige vlekken. Soms hebben die de vorm van een bril, wat de naam van de soort verklaart. De brilbeer wordt tussen de 150 en 200 cm lang. Een volwassen, mannelijke brilbeer weegt tussen de 140-175 kilo. Vrouwtjesberen zijn veel lichter, zij wegen meestal tussen de 50–70 kg.

Brilberen zijn echte alleseters. Het grootste deel van hun voeding bestaat uit vruchten, boomwortels en bladeren, maar soms eten ze ook eieren, kleine diertjes en insecten. Brilberen kunnen goed klimmen en zijn vaak in de boom te vinden. De brilbeer is over het algemeen niet gevaarlijk voor mensen, maar een moederbeer met kinderen kan wel gevaarlijk zijn.

Fotogalerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Brilbeer&oldid=613296"