Bokmål

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
In het rood, alle gebieden waar het Bokmål wordt gebruikt.

Bokmål is een van de twee standaardversies van het Noors. De andere standaardversie heet Nynorsk. Beide standaardversies zijn officieel in Noorwegen. Bokmål wordt vooral in het oosten van Noorwegen gebruikt, terwijl Nynorsk in het westen van Noorwegen wordt gesproken. Zo'n 4 miljoen Noren gebruiken Bokmål als standaardtaal. In tegenstelling tot Nynorsk ligt Bokmål veel dichterbij het Deens. Het woord zelf betekent Boekentaal, aangezien de schrijftaal gebaseerd is op geschreven teksten, die vaak beïnvloed waren door het Deens. Sommige Noren willen de twee standaardversies verenigen in één versie, het samnorsk.

De standaardversie komt voort uit het Riksmal (Rijkstaal). Deze vorm van Noors ontstond tijdens de onafhankelijkheid en was nog meer door het Deens beïnvloed. Het Riksmål nam woorden over van het Nynorsk en veranderde hierdoor in Bokmål in 1929. Een kleine groep sprekers was het hier niet mee eens en bleven hun versie Riksmål noemen. Het nieuwsblad Aftenposten gebruikt nog steeds deze versie. Bokmål is door sprekers van het Deens makkelijker te verstaan dan het Nynorsk.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bokmål&oldid=686421"