Birs

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Birs bij het plaatsje Laufen.

De Birs is een rivier in Zwitserland. De Birs loopt door de kantons Bern, Jura, Solothurn, Basel-Landschaft en Basel-Stadt. De Birs is 73 kilometer lang.

De Birs ontspringt op 760 meter hoogte in de Berner Jura, ten zuidwesten van Tavannes. Hier is de rivier al vrij groot, aangezien het water van de rivier van een ondergronds rivierensysteem komt. Vervolgens loopt de rivier onder meer door de stad Delémont, nadat de rivier door smalle kloven en slingert door een groot landschap. Ook stromen hier kleinere rivieren, zoals de Sorne en de Scheulte, in de Birs.

De Birs stroomt hierna langs Bazel en vormt een deel van de grens tussen Basel-Stadt en Basel-Landschaft. In 1875 is een groot deel van de Birs ingedamd tegen overstromingen. In 2004 is dit weer ongedaan gemaakt en sindsdien heeft de Birs een vrijere loop. Bij het plaatsje Birskopf stroomt de Birs in de Rijn.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Birs&oldid=686362"