Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Bibi Dumon Tak

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bibi Dumon Tak (Rotterdam, 1964), is een Nederlandse schrijver.

Studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Utrecht en werkte als journaliste.
Met haar eerste boek had ze meteen succes: voor Het koeienboek kreeg ze in 2002 een Zilveren Griffel voor het beste informatieve boek voor kinderen. Ze wilde graag een boek over koeien maken, omdat het haar lievelingsdieren zijn.
Haar koeienliefde ontstond in Zeeland, waar ze samen met haar ouders vaak de vakanties doorbracht. Ze zegt daar zelf over:‘Ik speelde in de wei vanaf mijn zesde. Het prikkeldraad stak ik vol madeliefjes en paardebloemen, ter ere van de koeien. Ik hield hun flanken vrij van vliegen, met een takje. Ik gaf de koeien namen. Ik was uren zoet.’

Na haar eerste boek over koeien schreef ze over het circus (Wat een circus! 2002) en over de film (Camera loopt….actie! 2003). Voor dit boek werd ze in 2004 opnieuw beloond met een Zilveren Griffel. Camera loopt … actie! gaat over de opnames van de film Polleke. Voor dit boek heeft Bibi een jaar lang meegelopen op de filmset. Voor het schrijven van een non-fictie boek moet je veel over het onderwerp weten. Daarom reisde ze voor Wat een circus! een week met een circus mee. Na deze uitstapjes naar het circus en de filmwereld kwam ze weer terug bij haar liefde voor koeien met Rundreis om de wereld (2005). Vervolgens verscheen haar eerste fictie boek Bezem (2005). Ze wilde dit boek schrijven om te kijken of ze het kon, fictie. En “Mensen kopen nou eenmaal minder snel non-fictie. Maar ik denk toch dat ik altijd non-fictie als hoofdvak zal houden, omdat ik denk dat ik daar beter in ben.”

In september verschijnt haar nieuwste boek Bibi’s bijzondere beestenboek (Querido).

Bibliografie

  • Het koeienboek, Querido 2001*
  • Wat een circus!, Querido 2002
  • Camera loopt...actie!, Querido 2003**
  • Rundreis om de wereld, Van Goor 2005
  • Bezem, Van Goor 2005
  • Bibi’s bijzondere beestenboek, Querido 2006

*Bekroond met een Zilveren Griffel in 2002
**Bekroond met een Zilveren Griffel in 2004

  • Bibi’s Beestenbus (activiteitenkalender van Bibi)
  • Bibi's Beestenbus

Tijdens de Kinderboekenweek reist Bibi Dumon Tak door het land met haar eigen bus. In de bus zitten dieren die voorkomen in het Kinderboekenweekgeschenk en in Bibi’s bijzondere beestenboek: een geleidehond, een pony die kunstjes doet, postduiven, slangen, speurhonden en nog veel meer dieren. Bibi vertelt over deze dieren, leest voor, geeft demonstraties en sluit af met Bibi’s bijzondere beestenquiz. De optredens duren 45 minuten en zijn geschikt voor kinderen van 8 tot 12 jaar.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bibi_Dumon_Tak&oldid=640635"