Biangbiangnoedels

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een gerecht met Biangbiangnoedels.

Biangbiangnoedels (Chinees: Biáng.svgBiáng.svg面, Biángbiáng miàn) zijn een noedelsoort uit de Chinese provincie Shaanxi.

Biangbiangnoedels zijn lang en breed. Oorspronkelijk werden ze vooral gegeten door arme boeren op het platteland van Shaanxi. Vaak ook met hete, rode pepers erbij. De winters in Shaanxi kunnen namelijk erg koud zijn, dus dan is pittig voedsel fijn. Tegenwoordig vind je de noedels niet meer alleen op het platteland. Ze zijn ook erg populair geworden in andere gebieden in China. Je hebt zelfs speciale restaurants voor deze noedels in grote steden, zoals in China's hoofdstad Beijing. Hoe komt het dat deze noedels zo populair zijn geworden? Dat komt door het karakter.

Karakter

Het Chinees heeft geen alfabet. Elk woord bestaat uit één of meer karakters, een soort plaatjes.

Het karakter voor biáng staat hieronder. Dit karakter bestaat uit 58(!) strepen. Daarmee is het één van de grootste karakters. Het staat bekend als het lastigste Chinese karakter. Zelfs de bewoners van Shaanxi weten het af en toe niet meer. Zij hebben dan ook door de jaren heen verschillende ezelsbruggetjes bedacht om te onthouden hoe je het karakter moet schrijven. Het karakter is zo lastig, dat het zelfs in woordenboeken wordt overgeslagen! Ook kan je het karakter niet op de computer typen.

Dit karakter wordt in het pinyin geschreven als biáng. Als je het karakter twee keer opschrijft krijg je dus biángbiáng. Vervolgens moet je daar dan het Chinese woord voor noedels achter zetten: miàn (面).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Biangbiangnoedels&oldid=686327"