Help mee! Maak een account of meld je aan.
Stem nu op: Amsterdam

Berliner Stadtschloss

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het paleis in 1900.

Het Berliner Stadtschloss was een paleis in de Duitse hoofdstad Berlijn. Het paleis werd in de winter gebruikt door de markgraaf en keurvorst van Brandenburg. Het paleis ligt op het Spree-eiland in het Berlijnse centrum aan de Schloßplatz.

Geschiedenis

Het paleis in 1900 met rechts het Kaiser-Wilhelm-Nationaldenkmal.

In de 16de eeuw was er in Berlijn een kruidentuin. Tegenwoordig zijn dit de Lustgarten op de Museumsinsel. In 1645 gaf Frederik Willem I van Brandenburg de opdracht voor de bouw van het paleis. Later zouden de koningen van Pruisen hier wonen en daarna de keizers van het Duitse Keizerrijk. Tijdens de Novemberrevolutie in 1918 was het paleis in gebruik als museum. In de Tweede Wereldoorlog raakte het paleis zwaar beschadigd. Echter bleef het museum geopend. Tijdens de Berlijnse Muur hoorde het paleis bij het Duitse Democratische Republiek. In 1950 werd het paleis opgeblazen in opdracht van Walter Ulbricht, het staatshoofd van de DDR.

In plaats van het paleis kwam op de plek het Palast der Republik gebouwd. Dit was het gebouw van de Volkskammer, oftewel de regering. Na de Duitse hereniging van 1990 zetelde het parlement nog even in Bonn en hierna ging het weer terug naar Berlijn. Sindsdien zit het parlement in de Bondsdag. Aangezien er veel asbest in het gebouw zat werd dit ook afgebroken.

De Humboldt Box.

In 2002 kwam er een plan om de Berliner Stadtschloss te herbouwen. Dit werd besloten door het bestuur van Berlijn en de Duitse regering. Op 2 december 2008 was de afbraak van het Palast der Republik klaar. Eind 2010 werd begonnen met de bouw van het Berliner Stadtschloss. Het oorspronkelijk plan was dat het paleis in 2015 zou af zijn, precies 25 jaar na de Duitse hereniging. Deze datum wordt niet gehaald en men denkt dat het paleis in 2019 af zou zijn. De reden waarom het datum niet gehaald werd is omdat de beelden op het gebouw veel tijd kosten om te maken. Het paleis moet een museum/bibliotheek worden voor niet-Europese verzamelingen. De verzamelingen komen van Staatliche Museen zu Berlin, de collecties van de Humboldtuniversiteit en de Berlijnse Stadsbibliotheek.

Tijdens de bouw is ook de oude fundering ontdekt, hiervan zal een deel te zien blijven. Dit gedeelte krijgt de naam archeologisches Fenster. In juni 2011 is er een soort van klein museum over het Berliner Stadtschloss. Deze heeft de naam Humboldt Box. Hier is de geschiedenis van het paleis te zien. Ook is te zien hoe het paleis er uit komt te zien. Tot en met de opening in 2019 blijft het museum bestaan, hierna wordt het afgebroken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Berliner_Stadtschloss&oldid=612992"