Beleg van Wenen (1683)

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Beleg van Wenen
Vienna Battle 1683.jpg
Datum 14 juli 1683 -
12 september 1683
Locatie Wenen,
Strijdende partijen
Heilige Roomse Rijk
Polen-Litouwen
Ottomaanse Rijk
Leiders
Heilige Roomse Rijk en
Polen-Litouwen:
Ottomaanse Rijk:
Jan Sobieski
Karel V van Lotharingen
George Frederik van Waldeck-Eisenberg
Maximiliaan II Emanuel van Beieren
Kara Mustafa
Verliezen
ongeveer 4.000 rond de 15.000
Portaal Portaal.png Geschiedenis

Het Beleg van Wenen was een beleg van Wenen door de Ottomanen in 1683 en begon op 14 juli dat jaar. Het was een belangrijke gebeurtenis in de wereldgeschiedenis. Het goed georganiseerde 138.000 man tellende leger van de Ottomanen dat nog bijna nooit had verloren verloor van een leger van 70.000 Europeanen.

Hoe kwam het zo ver?

Het Ottomaanse Rijk had in de eeuwen daarvoor heel Zuid-Oost-Europa veroverd. Maar de Ottomanen wilden meer. Het aartshertogdom Oostenrijk dat hoorde bij het Heilige Roomse Rijk was slecht verdedigd en ook verzwakt door voortdurende oorlogen tegen de Ottomanen. De Ottomanen zélf hadden een hoog moreel (dat betekende dat de soldaten optimistisch waren), goede kanonnen en een speciale eenheid: De Janitsaren. Dat waren speciaal getrainde soldaten die op zwakke punten van de vijand werden ingezet. Het leek er dan ook ook dat Wenen snel zou vallen. De buitenste muur was al veroverd en het leek slechts een kwestie van tijd voordat de Ottomanen zouden winnen. Maar het liep anders...

Het beleg

Wenen was dus volledig omsingeld en de burgers van Wenen hadden al bijna de hoop opgegeven. Het leek een herhaling te worden van Constantinopel. Dat is het niet geworden.

Wenen ontzet

Het was vroeg in de ochtend, 11 september 1683. Als uit een sprookje kwam de Poolse koning Jan III Sobieski aanzetten met een groot leger, Polen, Oostenrijkers en Duitsers. Allemaal. Hij bedacht een sluw plan om de Turken te verslaan, dat is hem gelukt. Eerst vielen de Pools-Duitse soldaten te voet omstebeurt aan. Nadat het Ottomaanse leger zich in veiligheid probeerde te brengen door grote bewegingen te maken viel de Oostenrijks-Poolse zware cavalerie (soldaten te paard) van rechts aan. Ze veroorzaakten enorme schade. Na 13 uur was het zover: De Ottomanen waren verslagen, Wenen was gered. De Ottomanen vluchten door Hongarije en kwamen aan in Belgrado. Daar kreeg de leider van de Ottomanen in de veldslag Kara Mustafa een pakje van de sultan. Erin zat een zwarte sjaal. Hij moest zich ophangen.

En wat als Wenen was gevallen?

Als Wenen was gevallen hadden we misschien in Nederland allemaal Turks gesproken. Na Wenen kwam in Midden-Europa geen enkele grote stad meer. De Ottomanen hadden als ze Wenen konden gebruiken als uitvalsbasis konden gebruiken misschien het Heilige Roomse Rijk ten gronde gericht, het machtige Frankrijk verslagen, de Pauselijke Staat bezet, de paus afgezet, en Berlijn, Brussel en Parijs veroverd. Als ze Wenen hadden bezet. Pas nu werden de Europese vorsten zich ervan bewust dat de hele westerse beschaving aan een zijden draadje had gehangen. Ze vormden de Heilige Alliantie en begonnen de Grote Turkse Oorlog. Het Ottomaanse Rijk werd kleiner en kleiner, totdat het in 1923 definitief zou vallen. Andere historici zeggen dat als de Ottomanen Wenen hadden veroverd, de Europeanen het vast weer snel hadden terug veroverd en dat het niet zo fout zou gaan. Niemand zak het ooit weten.

Wist je dat?

  • Paus Innocentius IX noemde Jan Sobieski "redder van het christendom" voor zijn overwinning bij Wenen.
  • Paus Innocentius stelde de Heilige Naam van Maria in ter gedachtenis aan de overwinning bij Wenen
  • Jan Sobieski werd door de geschrokken Ottomanen de "Leeuw van Lechistan" genoemd.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Beleg_van_Wenen_(1683)&oldid=412906"