Bassaxofoon

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pan Amerikaanse Bas Saxofoon uit 1920

De bas saxofoon is een van de grootste leden van de saxofoonfamilie - nog groter dan de meer algemeen voorkomende baritonsaxofoon. Het is daarmee ook een houtblazer. De moderne bas saxofoon is een instrument gestemd in B ♭ (Bes), een octaaf (een hele toonladder) onder de tenorsaxofoon. De bas saxofoon is niet een veelgebruikt instrument, maar hij is te horen op sommige jazz-opnames uit de jaren 1920; in free jazz, in saxofoonensembles en af ​​en toe in bigbands.

Het instrument werd voor het eerst gebruikt in 1844, zowel door Hector Berlioz in een bewerking van zijn "Chant sacre" evenals door Georges Kastner in zijn opera "Le Dernier Roi de Juda". In de jaren 1950 en 1960 werd de bas saxofoon gebruikt in orkestraties voor muziektheater: Bijvoorbeeld door Leonard Bernstein ‘s originele muziek voor "West Side Story" omvat bassaxofoon muziek, net als Meredith Willson ‘s "Music Man" en in Sandy Wilson ‘s "The Boy Friend". De Australische componist Percy Grainger en Amerikaanse componist Warren Benson hebben het gebruik van het instrument in hun muziek voor harmonieorkesten getracht populair te maken.

Hoewel bas saxofoons in de toonsoort C zijn gemaakt voor orkestgebruik, zijn moderne instrumenten dus in de toonsoort B ♭ (Bes) gestemd. Tot het begin van de 21ste eeuw was het grootste bestaande lid van de saxofoonfamilie de zeldzame contrabas, gestemd in E ♭ (Es). Uitvinder Adolphe Sax had een patent op een subcontrabassaxofoon (of bourdonsaxofoon), maar heeft blijkbaar nooit een volledig functionerend instrument gebouwd. In 1999, introduceerde Benedikt Eppelsheim de subcontrabasfluit Tubax, een gemodificeerde saxofoon gestemd in B ♭ (Bes), een octaaf (hele toonladder) lager dan de bas saxofoon.

De bas saxofoon werd vooral gebruikt in de vroege jaren van de jazz. Later ook nog wel in de rock. Heel soms wordt het instrument gebruikt in symfonieorkesten, maar vaker in saxofoonensembles. De werking is verder hetzelfde als bij de gewone saxofoon, maar door de grotere luchtkolom klinkt het instrument dus veel lager.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bassaxofoon&oldid=661589"