Baltische Tijgers

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De skyline van Tallinn, Estland
De skyline van Riga, Letland

De Baltische Tijgers is een eervolle term voor de goed ontwikkelde economieën van de Baltische Staten in Europa. Dit zijn ze:

Hun economie begon vooral te ontwikkelen vanaf het jaar 2000 en begon stabiel te worden tussen 2006 en 2007. Stabiel betekent dat het bijna niet meer veranderd. Sindsdien zijn dit hele moderne, rijke landen. Deze term is gebaseerd op die van de Vier Aziatische Tijgers (de economische ontwikkeling van Taiwan, Hongkong, Zuid-Korea en Singapore) en de Keltische Tijger (de economische ontwikkeling van Ierland). Letland en Estland zijn de rijkste landen, maar Litouwen heeft de meeste wolkenkrabbers.

Toen dit nog bondgenoten van de Sovjet-Unie waren, waren het arme landen met een schamele economie. Schamel betekent dat iets weinig, arm of niet goed ontwikkeld is. Later werd er in de Baltische Staten veel gewerkt over buitenlandse investeringen. Tussen de periode van het jaar 2000 tot en met 2007 was de economie van de Baltische Tijgers de snelstgroeiende van heel Europa. Het BNP (Bruto Nationaal Product) per persoon of huishouden in de Baltische Staten is heel hoog nu.

Maar vanaf het jaar 2008 begon de economie van de landen te zakken. Dat was zo vanwege de financiële crisis die toen aangebroken was. Heel de wereld heeft er last van, behalve China. Nu staat de staatsschuld van Estland tot één van de hoogste op de wereld, maar niet zo hoog als die van IJsland en Griekenland.

De skyline van Vilnius, Litouwen

Vergelijkbare economieën

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Baltische_Tijgers&oldid=700878"