Help mee! Maak een account of meld je aan.

Een prettige Bevrijdingsdag!

Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?

Ar-Raqqah

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een overzicht van dingen die kunt of kon zien in Raqqa

Ar-Raqqah, beter in media bekend als Raqqa was een stad van Syrië maar ligt nog steeds in Syrië. Het is niet van Syrië omdat het nu in handen is van de islamitische terreurgroep Islamitische Staat. Het is ook sinds 2014 de hoofdstad van de terreurgroep. In 2009 telde de stad 196 529 inwoners en een oppervlakte van 1.962 km².

Ontstaan

Raqqa was al in de verre oudheid al bewoond. Griekse koningen hebben 242 tot 244 voor Christus Raqqa gesticht.

Moderne geschiedenis

Een wijk in het oosten van Raqqa, binnen de stadsmuren.

Burgeroorlog

Farm-Fresh bullet go.png Meer te weten komen? Zie Syrische Burgeroorlog

Sinds maart 2013 heerst een burgeroorlog in Raqqa en heel Syrië. Terreurgroepen vochten toen tegen de overheid en veroverden vele gebieden. Nadat Syrische rebellen, Islamitische Staat, en andere terreurgroepen Raqqa veroverden begon de opmars van Islamitische Staat in Raqqa. Zo werd het standbeeld van de oude president van Syrië; Hafez al-Assad naar beneden getrokken op het centrale plein. En zo hebben terreurgroepen de sharia geïnstalleerd.

Islamitische Staat

Farm-Fresh bullet go.png Wil je meer weten over deze terreurgroep? Zie dan Islamitische Staat

Islamitische Staat nam op 13 januari 2014 de volledige controle van Raqqa over. Islamitische Staat vernietigde veel sjiitische moskeeën en christelijke kerken in de hele stad, enkele kerken of sjiitische moskeeën zijn omgezet tot hoofdkwartier van Islamitische Staat. De christelijke bevolking van Raqqa, die goed was voor 10 procent van de bevolking van Raqqa heeft intussen de stad verlaten, of is onthoofd, gekruist of gemarteld. Op 15 november 2015, 2 dagen na de aanslagen in Parijs werden er minstens 30 bombardementen op Raqqa uitgevoerd. Momenteel is een offensief om Raqqa te heroveren aan de gang, al sinds 6 november is die aan de gang.

Media

Media is verboden in Raqqa, behalve de eigen krant van ISIS. Het melden van media over de stad is strikt verboden door ISIS. Journalisten worden vermoord en ontvoerd. Echter is er één mediablog, die berichten plaatst over het leven in Raqqa, genaamd Raqqa Is Being Slaughtered Silently. Raqqa Is Being Slaughtered Silently is heel erg anoniem, dat betekent verborgen in deze vorm. ISIS heeft al paar journalisten van Raqqa Is Being Slaughtered Silently vermoord en ontvoerd.

In januari 2016, heeft een Franse auteur genaamd Sophie Kasiki een boek gepubliceerd over haar verhuizing van Parijs naar Raqqa in 2015, waar ze in de val werd getrapt door haar man om in het ziekenhuis te werken. In het boek staat een verhaal over haar ontsnapping uit Raqqa en hoe ze terug kwam naar Parijs.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ar-Raqqah&oldid=612694"