Antonio Vivaldi

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Farm-Fresh bullet go.png Voor het artikel over de gelijknamige bridger, zie Antonio Vivaldi (bridger)
Antonio Vivaldi

Antonio Lucio Vivaldi (Venetië, 4 maart 1678 - Wenen, 28 juli 1741) was een Italiaans violist, componist en priester, die vooral bekend is van De vier jaargetijden (en dan vooral de lente).

Levensloop

Hij was de zoon van een violist en kapper. Mogelijk is hij zelfs geboren tijdens een aardbeving! In 1703 werd hij priester. Hij werd al vlug Il Prete Rosso ("De Rode Priester") genoemd, waarschijnlijk om zijn rode haar. Vanaf 1704 moest hij niet leer deelnemen aan de heilige mis, door zijn slechte gezondheid; hij leed aan astma. Het kan ook zijn dat hij niet meer mocht deelnemen omdat hij als hij een idee kreeg tijdens de mis voor een muziekstuk, hij dat gewoon opschreef. Later werd hij violist in een meisjesweeshuis. Als hij niet op reis was, verzorgde hij ook verschillende taken in het weeshuis. Vanaf 1713 was hij verantwoordelijk voor de muzikale activiteiten in het instituut. Hij overleed uiteindelijk in 1741 en werd 63 jaar oud.

Muziek

Vivaldi schreef in totaal:

Zijn bekende werk wordt De Vier Jaargetijden beschouwd. Dit stuk bestaat uit vier delen die oorspronkelijk als apart concert werden opgevoerd. Elk deel beeld een seizoen uit, bestaande uit twee snelle stuk en 1 rustig stuk.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Antonio_Vivaldi&oldid=562652"