Anachronisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Flintstones met een dinosaurus, dat is anachronisme

Anachronisme is een fout tegen de tijd. Hiermee bedoelt men dat er iets zit wat er in die tijd bijvoorbeeld niet bestond, of niet past. Deze komen vaak voor in tekeningen of films. Er zijn twee vormen van anachronisme. De eerste vorm heet prochronisme. Dat zijn dingen die veel te vroeg voorkomen Enkele voorbeelden:

  • In een film die zich afspeelt in 422 n. Chr. bevindt zich een vliegtuig in de lucht.
  • Op een tekening zie je een mens lopen tussen dinosaurussen. Dit kan niet, de mens bestond nog niet bij het ontstaan van dinosaurussen.
  • Televisieserie The Flintstones valt ook onder anachronisme. Zo hebben ze daar een auto, terwijl de serie zich afspeelt in de prehistorie.

Dan is er ook de tweede vorm: parachronisme. Dit zijn dingen die te laat voorkomen. Dus dingen van bijvoorbeeld bij de prehistorie, die bij een moderne film worden toegepast. Enkele voorbeelden:

  • Een moderne vrouw die een wasbord gebruikt om dingen mee te wassen.
  • Een hedendaagse man met half naakte dierenvachtkledij van mammoeten.

Vaak wordt anachronisme per ongeluk toegepast in tekeningen en films, maar ook soms voor de grap of om het voor kinderen leuker te maken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Anachronisme&oldid=685867"