Amerikanisering

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Amerikanisering is het proces waarin de cultuur en levenswijze van de Verenigde Staten wordt overgebracht in de wereldwijde cultuur. Oftewel, de Amerikaanse cultuur wordt de wereldcultuur. Naast cultuur moet je ook denken aan taal, technologie, economie en politiek. Amerikanisering en globalisering gaan vaak bij elkaar. Dit komt door de Verenigde Staten de grote macht ter wereld is. Ook zijn veel Amerikaanse merken en bedrijven over de hele wereld verspreid. Voorbeelden hiervan zijn McDonald's, Coca-Cola, Starbucks, Apple, Google en Netflix. Amerikanisering is tevens een reden waarom Engels zo'n belangrijke taal is.

Amerikanisering is vooral in de volgende gevallen te merken:

  • Media: Amerikaanse muziek, televisieseries, films en reclames zijn over de hele wereld te zien. Ze domineren ook in veel niet-Engelstalige landen het aanbod. Daarnaast gedragen veel commerciële televisiezenders zich als Amerikaans en zijn veel televisiezenders voor een wereldwijd publiek Engelstalig. Wat er in de VS gebeurd komt tevens vaak in het nieuws.
  • Werk en sociaal gebied: Het gebruik van Amerikaans-Engels en Engelstalige uitspraken en de overname van Amerikaanse feesten (zoals Halloween). Tevens worden veel trends overgenomen en worden emoties vaak overdreven getoond. Soms wordt ook gezegd dat amerikanisering leidt tot een ontmanteling van de zorgstaat en de rechten van werknemers er slechter door worden. Ook worden niet alle rechten van de bevolking altijd gerespecteerd.

De tegenbeweging van amerikanisering heet antiamerikanisme. Dit wordt door onder andere Iran en Noord-Korea aangehangen, maar hier gaat het om extreme vormen. Andere landen kunnen ook een mildere vorm van antiamerikanisme aanhangen. Zo ligt het afluisterprogramma van de Amerikaanse NSA regelmatig bij de Europese Unie onder vuur. Dit kan leiden tot een slechtere band met de VS en daardoor gaat de amerikanisering milder snel. In dit geval waren vooral Duitsland, Frankrijk, Nederland en België voor enige tijd klaar met de VS.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Amerikanisering&oldid=550013"