Amerikaanse bizon

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Amerikaanse) bizon
Bison bison

American bison k5680-1.jpg

Gevoelig
Leefgebied Verenigde Staten en Canada
Leefomgeving Open vlaktes en graslanden
Familie Holhoornigen

Leefgebied bizon.JPG

Portaal Portal.svg Biologie

De bizon of Amerikaanse bizon is een Noord-Amerikaans rund van het geslacht bizon. De Amerikaanse bizon is het grootste landdier van Noord-Amerika. Ooit waren er miljoenen bizons, die vrij over de prairies trokken. De dieren zijn massaal afgeslacht voor hun vacht en vlees, maar ook voor de sport en om de indianen het leven moeilijk te maken. Ze waren bijna uitgestorven. Nu zijn er weer zo'n 200.000 bizons, die in het wild alleen nog maar in de Nationale parken Yellowstone (VS) en Wood Buffalo (Canada) leven. Andere namen voor de bizon:

  • Wetenschappelijke naam: Bison bizon
  • Engelse naam: American bizon
  • Verspreiding: Noord-Amerika
  • Voeding: gras
  • Lengte kop-romp: 2 - 3,5 m, staart 30 – 60 cm, schouderhoogte 150 – 180 cm
  • Gewicht: 350 – 1000 kg
  • Status: thans niet bedreigd

Geschiedenis

Duizenden jaren werden ze bejaagd door de indianen. Die doodden alleen zoveel ze nodig hadden. Toen de blanken in Amerika kwamen liepen er miljoenen bizons rond. Ze werden toen opgejaagd en waren binnen honderd jaar al bijna uitgestorven: de pelsjagers wilden hun mooie huid hebben maar lieten het vlees gewoon achter om te rotten. Ze verspilden alles behalve de huid, terwijl de indianen juist niets weggooiden.

Redding

Toen er eind 19e eeuw nog maar een paar duizend bizons waren kregen de Amerikanen pas door dat ze bijna de soort hadden laten uitsterven. Ze hebben toen reservaten en wildparken opgericht waarin de beesten niet mochten worden bejaagd. Nu zijn er weer meer bizons en is de soort niet meer bedreigd. Wel zullen er nooit meer zoveel zijn als er vroeger waren.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Amerikaanse_bizon&oldid=637831"