Alhambra

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alhambra-m.jpg
Alhambra

Het Alhambra (Arabisch: قصر الحمراء - qasr alhamrā' - Rode Paleis) is een middeleeuws fort en paleis in Zuid-Spanje. Het was van de Moorse ridders uit Andalusië. Het gebouw is erg populair en is al bij veel attractieparken nagebouwd. Het Alhambra staat op de werelderfgoedlijst. Het is erg moeilijk om binnen te komen, omdat UNESCO maar een beperkt aantal bezoekers binnenlaat. Daarom is vooraf boeken ook verstandig om naar binnen te gaan. Volgens Ferdinand II van Aragón en Isabella I van Castilië was het Alhambra een belangrijke plek. Hun kleinzoon wilde Granada, waar het Alhambra op ligt, de hoofdstad maken en dus sloopte hij het gebouw om een nieuw paleis er in te zetten. Zijn vrouw heeft er voor gezorgd dat de rest bleef.

Vanwege de mooie vormen en unieke kunstschatten komen er vaak mensen naar het Alhambra. Dat zijn meestal kunststudenten, die wat willen leren van de islamitische kunst in die tijd. Binnenin het Alhambra zijn mooie decoraties, die worden toegeschreven aan Yusuf I. Veel kunstschatten in het Alhambra zijn gerestaureerd en zijn zo mooi mogelijk gemaakt. In de tuin van het Alhambra staat een luxe staatshotel uit die tijd.

Trivia

Op Habbo Hotel kon je Alhambra-spullen kopen. Deze bestaan uit tafels, theehuisjes etc.

Externe links

Info Alhambra Granada

The Alhambra official site

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Alhambra&oldid=783778"