Afronden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Afronden van een getal is dat vermeerderen ('naar boven afronden') of verminderen ('naar beneden afronden') met een kleiner getal. Een afgerond getal is dus niet precies, maar ongeveer. Maar wel zo nauwkeurig mogelijk. Zo kun je zeggen "Amsterdam heeft 750.000 inwoners" terwijl het werkelijke aantal 749.872 was. Dat aantal is dus omwille van de leesbaarheid naar boven afgerond.

Afronden komt ook vaak voor bij tiendelige breuken. Zo geldt de regel dat als het laatste cijfer 5 of hoger is, het voorlaatste cijfer met 1 wordt verhoogd en het laatste cijfer wordt weggelaten. Zo is 456,736 naar boven afgerond tot 456,74. Omgekeerd geldt, dat als het laatste cijfer kleiner is dan 5 het laatste cijfer wordt weggelaten. Zo is 456,733 naar beneden afgerond tot 456,73. Die procedure kan natuurlijk desgewenst worden herhaald.

Een getal met erg veel decimalen (= de cijfers achter de komma) is het magische getal pi.( π, de Griekse p). Dat heeft zoveel decimalen, dat het niet werkbaar is er daarvan veel weer te geven. Meestal rondt men dit getal af tot 3,14.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Afronden&oldid=431489"