Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu voor: de Gouden WikiKids Award 2022

Acteur

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Acteurs)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een acteur of een actrice is iemand die speelt in een film, televisieserie of in een toneelstuk. Vroeger speelden er alleen acteurs in theaters en dat waren vaak alleen de hoofdrolspelers. Maar toen de bioscoop kwam met films werden voor acteurs ook bijrollen bedacht. Een ander woord voor acteur is dan ook toneelspeler.

Een acteur kan ook zijn stem lenen aan tekenfilmfiguren en reclameboodschappen. Dan heet hij of zij een stemacteur.

Een acteur kan lijken op het personage dat hij/zij speelt maar kan ook een andere rol aannemen door bijvoorbeeld een andere leeftijd te spelen. Ook kan je het uiterlijk van de acteur veranderen zodat deze beter bij de rol past, dit kan door een man een snor of baard te laten groeien of gebruik te maken van pruiken, make-up en schmink. Degene die dat verzorgd heet een visagist (meer opmaak) of een grimeur. Pruiken worden gemaakt door een pruikenmaker of haarwerker.

Auditie

Per acteur verschilt het wat voor rol je kan aannemen. De ene acteur is beter in stoere films en de andere in grappige films enz. Vandaar ook dat producenten en castingdirectors van toneelstukken, musicals, televisiestukken of films een auditie houden waarbij gekeken wordt of iemand voor een rol geschikt is. Acteurs kunnen op de rol inschrijven en moeten een stukje voorspelen.

Toneelschool

Een acteur of actrice volgt een opleiding aan een toneelschool (toneelacademie) of theateropleiding. Daar leren ze hoe ze "in de huid van een ander kunnen kruipen". Er zijn zowel MBO als HBO opleidingen.

Vaak zijn acteurs aangesloten bij een toneelgezelschap. Maar een acteur kan ook onafhankelijk en freelance zijn.

Acteurs in binnen- en buitenland.

Kijk op Nederlandse acteurs voor acteurs en actrices in Nederland. Je kunt ook kijken op Buitenlandse acteurs.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Acteur&oldid=728817"