Aardplaten

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De aardkorst bestaat uit vijftien grote stukken gesteente, de zogenaamde aardplaten. Sommige daarvan zijn volledig bedekt met water.

Anderen steken boven de zeeën uit, die bevinden zich de zeven continenten: Afrika, Azië, Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Australië en Antarctica. Omdat de dunne aardkorst op de aardmantel drijft, zijn de aardplaten voortdurend in beweging. Ze botsen, drijven uit elkaar of schuren tegen elkaar aan. De continenten zijn daardoor voortduren in beweging! Noord-Amerika, bijvoorbeeld, drijft elk jaar 3 cm verder weg van Europa.

Het oercontinent

Waarschijnlijk vormden onze continenten vroeger een grote landmassa: het oercontinent Pangea. Zo'n 150 miljoen jaar geleden brak dit continent in stukken. Deze stukken dreven uiteen door de bewegingen van de aardplaten. Op een wereldbol kun je nog goed zien dat de verschillende continenten in elkaar passen. Dat zie je bijvoorbeeld goed als je de westkust van Afrika bekijkt; Zuid-Amerika past daar precies in.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aardplaten&oldid=741885"