Aardmagnetisch veld

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De aarde kun je zien als een bal met in het midden een magneet. Door wrijving diep in de aarde tussen de harde aardkern en de zachte mantel ontstaat er een magnetisch veld. Eén van de polen is bij de Zuidpool en de andere pool is bij de Noordpool. De aarde magnetisch, maar dit voel je op het aardoppervlak bijna niet, omdat de aarde heel dik is en er een heel groot stuk aarde zit tussen de magneet en waar wij op lopen.

Maar wat is nou eigenlijk een magneet?

Dit is een hoefijzermagneet

Een magneet is een staaf met aan allebei de kanten een pool. Dit kun je zien op het plaatje. Magneten kunnen drie stoffen aantrekken; ijzer, nikkel en kobalt. Er zijn permanente magneten, dit zijn magneten die altijd werken. En er zijn elektromagneten die alleen werken als er stroom doorheen loopt. De noordpool en de zuidpool van een magneet trekken elkaar aan, deze gaan dus naar elkaar toe als je ze dicht bij elkaar houdt. De noordpool en de noordpool gaan juist van elkaar af als je ze bij elkaar houdt, net als de zuidpool en de zuidpool.

Zijn er ook andere planeten met een magnetisch veld?

Ja, deze zijn er zeker. Heel lang geleden, toen de aarde nog niet bestond en er allerlei stofdeeltjes door de ruimte zweefden, toen kwamen deze deeltjes met elkaar in botsing en werden samen steeds grotere brokken. Door de zon gingen deze brokken smelten en werd het ijzer vloeibaar (nat). Hierdoor werden de planeten magnetisch.

Veranderingen in het aardmagnetisch veld.

Uit onderzoek door geologen in het begin van de 20ste eeuw bleek dat het magnetisch veld van de aarde op willekeurige momenten is omgewisseld. Op deze momenten zijn dus de magnetische Zuid en Noordpool omgekeerd over een periode van miljoenen jaren. Er is nog geen verklaring voor het omwisselen, omdat er nog geen onderzoek gedaan kan worden naar de kern van onze planeet. In deze video van Schooltv kun je zien hoe er onderzoek wordt gedaan naar het omwisselen van de magnetische polen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aardmagnetisch_veld&oldid=644831"