Aankoop van Alaska

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Russische kolonie in Alaska stond ook wel bekend als Russisch-Amerika.

De aankoop van Alaska (Engels: Alaska Purchase) was de laatste grote aankoop van land door de Verenigde Staten. De aankoop vond plaats op 30 maart 1873. Tijdens de aankoop kochten de Verenigde Staten het gebied Alaska van het Russische Keizerrijk. Na de aankoop werd Alaska een territorium; pas in 1959 werd Alaska opgenomen als staat. Hoewel de aankoop van Alaska eerst een foute beslissing leek, bleek later dat er veel grondstoffen in de bodem van het gebied zaten.

Rusland was eigenaar van Alaska sinds 1860 en er woonden zo'n 6.000 Russen in het gebied. De kolonie was echter slecht te verdedigen en leverde weinig winst op. De Russen waren bang dat de Britten, die hun kolonie Canada naar het westen uitbreidden, Alaska zouden aanvallen en overnemen. De Russen en Britten waren met elkaar in strijd sinds de Krimoorlog over de uitbreiding van Rusland. Tsaar Alexander II gaf daarom de opdracht om het gebied te verkopen aan de Verenigde Staten. De Verenigde Staten hadden interesse in het gebied, maar door de Amerikaanse Burgeroorlog waren de Amerikanen te druk met oorlog voeren. Hierdoor kon er pas na de oorlog onderhandeld worden. President Andrew Johnson wist uiteindelijk een deal te bereiken om het gebied voor 7,6 miljoen dollar (110 miljoen dollar vandaag de dag) te kopen.

In de Verenigde Staten was men ontevreden over de aankoop, aangezien Alaska niet verbonden was met de Verenigde Staten. De Amerikanen verloofden echter dat ze Canada op een gegeven moment van de Britten konden kopen of innemen. Hierdoor zouden ze over heel Noord-Amerika heersen. Op 18 oktober 1867 werd het gebied overgedragen aan de Amerikanen. De Russische kolonisten in het gebied verhuisden bijna allemaal terug naar Rusland. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, die de aankoop had onderhandeld, werd echter al snel als dwaas gezien. Men dacht dat het gebied vrijwel waardeloos was. Hierdoor werd Alaska ook wel aangeduid als Sewards ijskist. De aankoop leidde ook tot spanningen met de Britten, die pas in 1903 werden opgelost. Aan het einde van de 19e eeuw bleek Alaska toch erg waardevol te zijn door de vele grondstoffen. Hierdoor hebben de Amerikanen een heel waardevol gebied voor een hele lage prijs gekocht.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aankoop_van_Alaska&oldid=671223"