ANWB

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een oud ANWB-logo op het dak van het hoofdkantoor in Wassenaar.

ANWB staat oorspronkelijk voor de Algemene Nederlandse Wielrijdersbond. Het is een Nederlandse organisatie voor verkeer en toerisme. Het werd op 1 juli 1883 opgericht door leden van de Haagse en de Haarlemse Vélocipèdeclubs. Twee clubs voor wielrijders ofwel fietsers. Tegenwoordig heet het de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB.

In het begin probeerde de ANWB voor betere fietspaden te zorgen. Ook verleende ze aan hotels langs de route een soort certificaat dat ze een bondshotel waren. Ze vonden dan dat het erkende overnachtingsplaatsen waren. De bond houdt zich sinds het eind van de negentiende eeuw niet alleen maar bezig met fietsers, maar ook met automobilisten, wandelaars, ruiters, motorrijders, watersporters, wintersporters en kampeerders.

Hun clubblad heet de Kampioen. Er is ook de KampeerKampioen.

Verdere activiteiten van de ANWB

  • ANWB paddenstoel
    Bewegwijzering: In Nederland vind je tal van wegwijzers die door de ANWB zijn gerealiseerd. Ook de bekende wit/rode wegwijzer paddenstoelen voor fietsers en wandelaars die je op de hei en in het bos vind zijn van de ANWB. De grote borden op de rijkswegen worden sinds 2004 geregeld door het bedrijf Bilfinger Tebodin.
  • Verkeersinformatie: De ANWB geeft informatie over en voor het verkeer via de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Het gaat hierbij vooral om file-meldingen.
  • Pechhulpdienst: Als je met pech komt te staan dan is er al sinds 1946 de wegenwacht (WW) van de ANWB die je komt helpen. Dit zijn de bekende gele auto's en motoren met allerlei gereedschappen en reparatiespullen aan boord. Voorheen kon je ze bereiken met de gele praatpalen langs de rijkswegen of via de vaste telefoonlijn. Tegenwoordig bel je ze (meestal) met je mobiele telefoon (Als je pech hebt en deze wilt melden bij de ANWB kun je contact opnemen met de ANWB Alarmcentrale op 088 – 2692 888).
  • Traumahelikopters: de dochteronderneming ANWB Medical Air Assistance (MAA) biedt medische hulp per helikopter bij zeer ernstige ongevallen.
  • Opleiding: Ze geven trainingen voor beroepschauffeurs, rijopleidingen en ook lessen voor op scholen (Streetwise en Streetwise Next Level).
  • Rechtshulpverlening: Rechtshulp op het gebied van mobiliteit, recreatie en toerisme
  • Verzekeringen: Ze hebben een autoverzekering, bootverzekering, E-bike verzekering, Veilig Rijden autoverzekering en een reisverzekering.
  • Informatie: Denk aan reisgidsen, boeken, kaarten en tijdschriften. Behalve landkaarten of wegenkaarten hebben ze ook waterkaarten voor de watersporter. Dit soort spullen kun je kopen in de verschillende ANWB winkels of online.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=ANWB&oldid=754701"