A12 (België)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BE-A12.svg

Snelweg A12 Belgie.png

Autosnelweg 12
Van Nederland Bergen op Zoom A4
Naar Laken R21
Land Vlag van België België
Lengte 55 km
Provincie(s) Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Vlaams-Brabant, Antwerpen (provincie)
Foto('s)
A12 (België) Wilrijk.jpg
Portaal Portaalicoon Verkeer & Vervoer

De A12 is een autosnelweg in België tussen Zandvliet en Wilrijk. De A12 is een onvolledige (secundaire) snelweg. De weg begint bij de Nederlandse grens bij Zandvliet en gaat naar Antwerpen. Daar gaat de A12 over op de Antwerpse ring R1. Vervolgens gaat de weg via Wilrijk richting Brussel (het verkeer komende vanuit Gent neemt de A112 via de Jan De Vostunnel). Vanaf hier heeft het aan beide zijden gevelwegen. Tussen Wilrijk en Schelle is de A12 een snelweg met grote gelijkvloerse kruispunten waartoe ook de hoofdwegen behoren. Daar is het vanaf Schelle opnieuw een snelweg. Dan in Boom, leidt een tunnel de A12 onder de Rupel door, waar de hoofdwegen een brug nemen en vervolgens versmelten met de snelweg zelf. Tussen Breendonk en Sint-Brixius-Rode zijn er weer gelijkvloerse kruispunten, en dan is het weer een snelweg, tot Brussel, waar het uitkomt op de Brusselse Ring R21.

Er waren plannen om de weg geleidelijk om te bouwen tot een volledige snelweg. Daarom zouden er afritten worden gebouwd ter vervanging van de twee kruispunten in Westrode / Londerzeel en een brug ter vervanging van het kruispunt bij Breendonk. In 2010 worden de kruispunten echter eerst nog gemoderniseerd en werd er gedeeltelijk een hoofdweg aangelegd richting Brussel.

Tussen Zandvliet en Stabroek (ten noorden van Antwerpen) loopt de spoorlijn op de middenberm. Pas in 2016 werden de laatste gelijkvloerse kruisingen zonder verkeerslichten afgesloten, net als heel wat lokale op- en afritten met een heel korte (minder dan 100 meter) op- en afritstrook of waar de op- en afritstrook volledig ontbrak. Vaak waren deze afritten ook niet aangeduid, wat leidde tot zeer gevaarlijke situaties.

De A12 is 55 km lang.

Plaatsen langs de A12

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=A12_(België)&oldid=809940"