Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Lanzarote en Beleg van Leiden (1573-1574)

Nationale Dodenherdenking

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf 4 mei)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stilte
Bloemenkransen
Vlag halfstok

Op 4 mei wordt de Nationale Dodenherdenking gehouden op allerlei plaatsen in de Nederlandse gemeenten. Op veel plekken zijn in gemeenten monumenten geplaatst ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Voor 20.00 uur komen de mensen bijeen op die plekken, waarna er uitgelegd wordt wat er op die plaats in het verleden is gebeurd, of dat er in algemene zin aandacht wordt besteed aan de slachtoffers van de WO II. Vervolgens is om 8 uur iedereen twee minuten stil.

Heel veel mensen bezoeken deze monumenten en leggen er bloemen neer. Veel mensen die een vlag in huis hebben zorgen er voor dat ze op 4 mei de vlag half stok ophangen. Als je de vlag dus niet helemaal in top ophangt betekent het dus dat je rouwt. Op bevrijdingsdag hangen ze juist allemaal wel in top.

De grote herdenking vindt plaats op de Dam in Amsterdam. Hier leggen koning Willem-Alexander en koningin Máxima de eerste krans.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nationale_Dodenherdenking&oldid=556839"