0 (getal)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het getal 0 is een cijfer wat aangeeft dat ergens niks van is. Het werd in de Middeleeuwen door de Arabieren naar het Westen gebracht. Daarvoor gebruikte men in Nederland nog de Romeinse cijfers waarbij geen nul voorkwam. Op sommige plekken, zoals in het bewerkscherm op WikiKids, staat er een schuin streepje door de nul, waardoor de nul een beetje op de Ø lijkt. Dit doet men om de nul van de 'o' te kunnen onderscheiden.

De nul is erg handig in de wiskunde en bij rekenen. Zonder de nul zou je op de duur er grote, vreemde en moeilijke getalllen krijgen. In Nederland is de nul niet positief en niet negatief, maar wel belangrijk - alles boven de nul is positief (bijvoorbeeld het getal 1) en alles onder de nul is negatief (-1). Ook op andere plekken in de wetenschap wordt de nul vaak gebruikt, zoals bij de natuurkunde, waar de nul gebruikt bijvoorbeeld gebruikt wordt voor temperatuur (nul graden Celsius).


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=0_(getal)&oldid=468188"