Zwitserland: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(→‎Geschiedenis: Eerste stuk herschreven.)
Regel 9: Regel 9:
   
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
  +
Het huidige Zwitserland bestaat al sinds 1292. Echter gaat de Zwitserse geschiedenis iets verder terug de geschiedenis in.
  +
 
===Voorgeschiedenis===
 
===Voorgeschiedenis===
  +
Tijdens de [[steentijd]] was Zwitserland bedekt met [[gletsjer]]s voor een groot deel. Uit deze tijd zijn grotten gevonden met overblijfselen. Eén van de eerst bewoonde gebieden werd de stad [[Chur]]. In meren werden [[paalwoning]]en gevonden uit de [[kopertijd|koper-]] en [[bronstijd]]. In de Zwitserse Alpen woonden destijds verschillende volkeren, waaronder de [[Helvetiërs]] en de [[Raetiërs]]. In 197 v.Chr. werd Zwitserland voor het eerst binnengevallen door de [[Romeinen]]. Zij veroverde de zuidelijke stad [[Ticino]], maar het noorden bleef lang onbezet. Pas twee eeuwen later zou de rest van Zwitserland ingelijfd worden bij het Romeinse Rijk. Onder andere [[Winterthur]], [[Lausanne]] en [[Bazel]] zijn door de Romeinen gesticht. In de 3e eeuw vielen de [[Alamannen]] binnen.
[[Bestand:Matterhorn.jpg|right|300px|thumb|De [[Matterhorn]], één van de bekendste bergen van Zwitserland.]]
 
  +
In de prehistorie werd Zwitserland voor het eerst bewoond. Tegenwoordig zijn er nog steeds grotten te vinden waar de mensen in woonden. In 197 v.Chr. komen de Romeinen naar Zwitserland. Zwitserland werd toen bezet door de Romeinen. Later werd het [[Romeinse Rijk]] opgedeeld in tweeën. Zwitserland hoorde toen bij het [[West-Romeinse Rijk]]. Rond 400 n.Chr. verlieten de Romeinen Zwitserland en het West-Romeinse Rijk. Dit kwam door de [[Grote Volksverhuizing]]. Rond 443 werd [[Genève]] bezet door [[Koninkrijk Bourgondië]]. Uiteindelijk werd heel Zwitserland onderdeel van het Koninkrijk. Hierdoor gingen steeds meer mensen Duits praten.
 
  +
De Alamannen stichten het hertogdom [[Allemannië]]. Het woord wat in veel [[Romaanse talen]] voor [[Duitsland]] gebruikt wordt is hiervan afgeleid. Rond 400 n.Chr. vertrokken de Romeinen en viel het westelijke deel van het Romeinse Rijk. De volkeren die "Romeins" waren geworden trokken zich terug de Alpen in en de Alamannen trokken door naar Centraal-Zwitserland. De stad [[Genève]] hoorde echter bij het [[Koninkrijk Bourgondië]]. Voordat de Alamannen kwamen was Zwitserland al christelijk dankzij de Romeinen, maar de Alamannen vereerden de Germaanse god [[Wodan]]. Pas in de 8e eeuw werd door het werk van Ierse monniken Zwitserland weer christelijk.
   
  +
Later werd Zwitserland opgenomen in het [[Frankische Rijk]], maar na het [[Verdrag van Verdun]] werd Zwitserland gesplitst. Het westen hoorde bij het [[West-Frankische Rijk]], terwijl het oosten onderdeel werd van het [[Oost-Frankische Rijk]]. Hierna kreeg het [[Huis Zähringen]] het voor het zeggen in het oosten. [[Bern]], [[Murten]] en [[Fribourg]] werden steden. Een ander belangrijk huis, [[Huis Habsburg]], was ook Zwitsers. Zij hadden het later voor het zeggen in veel Europese landen, waaronder [[Oostenrijk]] en [[Spanje]].
Rond de 4de eeuw kwam het Christendom naar Zwitserland. In Genève, Sion en Bazel ontstonden kerken en bisdommen. In 533 kwam West-Zwitserland in bezit van Koninkrijk Bourgondië. Oost-Zwitserland werd onderdeel van het [[Frankenrijk]]. In 843 werd Zwitserland opnieuw verdeeld door het [[Verdrag van Verdun]]. West-Zwitserland werd onderdeel van [[Lotharingen (Frankrijk)|Lotharingen]] en Oost-Zwitserland van het [[Duitse Rijk]]. In 888 werd West-Zwitserland onderdeel van [[Hertogdom Bourgondië]]. In de 12de eeuw werden er 4 steden gesticht: [[Bern]], [[Murten]], [[Fribourg]] en [[Thun]].
 
   
 
===Onafhankelijkheid===
 
===Onafhankelijkheid===

Versie van 20 jan 2017 20:28

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Toelichting: Project:Der Schweiz
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Zwitserse Confederatie
Schweizerische Eidgenossenschaft
Confédération Suisse
Confederazione Svizzera
Confederaziun Svizra

Flag of Switzerland.svgCoat of arms of Switzerland.svgEurope-Switzerland.svg

Bondsstad (?) Bern
Aantal inwoners 8,717,105 (2021)
Oppervlakte 41.285 km²
Regeringsvorm Direct democratische
federale republiek
Bondspresident Viola Amherd (sinds 2024)
Godsdienst Christendom (65,5%)
Geen religie (26,3%)
Islam (5,3%)
Overig (2,9%)
Taal Duits (Deutsch)
Frans (français)
Italiaans (italiano)
Reto-Romaans (Rumantsch)
Munteenheid Zwitserse frank
Volkslied Zwitserse Psalm
Nationale feestdag 1 augustus (?)
Landcode CHE/CH
Portaal Portal.svg Zwitserland
De Bondsbrief van 1291. Drie kantons werden hierdoor onafhankelijk van het Heilige Roomse Rijk en vormde een nieuwe staat, die uiteindelijk uitgroeide tot het huidige Zwitserland.

De Zwitserland (ook wel Zwitsers Eedgenootschap, de Zwitserse Bondstaat of Zwitserse Confederatie) is een land in Midden-Europa. Zwitserland is een echt Alpenland en is ook een zogeheten binnenstaat, het grenst aan geen enkele zee. In het noorden van Zwitserland ligt Duitsland, in het westen ligt Frankrijk, in het zuiden ligt Italië en in het oosten ligt Oostenrijk en het piepkleine landje Liechtenstein.

Zwitserland is bekend om haar natuur; het heeft talloze bergen, dalen en meren. Ook staat Zwitserland bekend om haar chocola, kazen, horloges en het Rode Kruis. Zwitserland is ook een neutraal land. Zwitserland zal zich daarom ook niet zo snel met de buitenlandse politiek bemoeien en kiest geen partij in oorlogen. Hierdoor was Zwitserland in de Eerste en de Tweede Wereldoorlog ook niet bezet geweest. Zwitserland is daarom ook geen lid van de Europese Unie of de NAVO. Aan de Verenigde Naties neemt Zwitserland wel deel, haast elk erkend land is daar namelijk lid van.

Hoewel vaak gezegd wordt van wel, geen Zwitserland officieel geen hoofdstad! Bern is namelijk de bondsstad van Zwitserland. In principe houd het haast precies hetzelfde in. Zwitserland is, net als België, een federatie. Er zijn maar liefst 26 kantons. In Zwitserland zelf worden maar liefst vier talen gesproken, namelijk Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans.

Geschiedenis

Het huidige Zwitserland bestaat al sinds 1292. Echter gaat de Zwitserse geschiedenis iets verder terug de geschiedenis in.

Voorgeschiedenis

Tijdens de steentijd was Zwitserland bedekt met gletsjers voor een groot deel. Uit deze tijd zijn grotten gevonden met overblijfselen. Eén van de eerst bewoonde gebieden werd de stad Chur. In meren werden paalwoningen gevonden uit de koper- en bronstijd. In de Zwitserse Alpen woonden destijds verschillende volkeren, waaronder de Helvetiërs en de Raetiërs. In 197 v.Chr. werd Zwitserland voor het eerst binnengevallen door de Romeinen. Zij veroverde de zuidelijke stad Ticino, maar het noorden bleef lang onbezet. Pas twee eeuwen later zou de rest van Zwitserland ingelijfd worden bij het Romeinse Rijk. Onder andere Winterthur, Lausanne en Bazel zijn door de Romeinen gesticht. In de 3e eeuw vielen de Alamannen binnen.

De Alamannen stichten het hertogdom Allemannië. Het woord wat in veel Romaanse talen voor Duitsland gebruikt wordt is hiervan afgeleid. Rond 400 n.Chr. vertrokken de Romeinen en viel het westelijke deel van het Romeinse Rijk. De volkeren die "Romeins" waren geworden trokken zich terug de Alpen in en de Alamannen trokken door naar Centraal-Zwitserland. De stad Genève hoorde echter bij het Koninkrijk Bourgondië. Voordat de Alamannen kwamen was Zwitserland al christelijk dankzij de Romeinen, maar de Alamannen vereerden de Germaanse god Wodan. Pas in de 8e eeuw werd door het werk van Ierse monniken Zwitserland weer christelijk.

Later werd Zwitserland opgenomen in het Frankische Rijk, maar na het Verdrag van Verdun werd Zwitserland gesplitst. Het westen hoorde bij het West-Frankische Rijk, terwijl het oosten onderdeel werd van het Oost-Frankische Rijk. Hierna kreeg het Huis Zähringen het voor het zeggen in het oosten. Bern, Murten en Fribourg werden steden. Een ander belangrijk huis, Huis Habsburg, was ook Zwitsers. Zij hadden het later voor het zeggen in veel Europese landen, waaronder Oostenrijk en Spanje.

Onafhankelijkheid

In de 13de eeuw ontstond het Zwitserse Eedgenootschap. In 1291 werd dit opgericht. 3 kantons gingen toen samenwerken. De drie kantons verdreven de vorsten van Huis Habsburg uit de drie kantons. In 1315 wilde Leopold I van Oostenrijk de kantons innemen. Hij stuurde een leger naar de kantons. Zo ontstond de Slag van Morgarten. Uiteindelijk wonnen de 3 kantons. In 1332 kwam er een 4de kanton bij het Eedgenootschap. Daarna kwamen er nog twee kantons bij. In 1386 kwam er een ruzie met de Habsburgers. Leopold III van Oostenrijk werd door de Zwitsers verslagen bij de Slag bij Sempach.

In het Eedgenootschap ontstond ook een oorlog tussen de twee kantons Zürich en Schwyz. Zij wilden allebei het Graafschap Toggenburg hebben. Van 1474 tot 1478 hadden de Zwitsers een oorlog met Bourgondië, de Bourgondische oorlogen. De Bourgondische hertog Karel de Stoute leidde de oorlog. In 1476 werd hij door de Zwitsers verslagen bij Grandson en later dat jaar nog eens een keer bij de Slag bij Murten. In de Slag bij Nancy stierf hij uiteindelijk. In Europa was men onder de indruk wat de Zwitsers konden en veel Europese vorsten huurde in gevechten ook daarom vaak Zwitserse soldaten in. Dit zorgde dat Zwitserland rijk werd. In 1499 werd Zwitserland onafhankelijk van het Heilige Roomse Rijk.

In 1501 en 1513 sloten zich meer en meer kantons aan bij het Eedgenootschap. Uiteindelijk telde het Eedgenootschap 13 kantons. In 1515 werd Zwitserland neutraal. Hierdoor was Zwitserland in die tijd één van de veiligste landen. In Zwitserland begon ook de Reformatie. Johannes Calvijn heeft ook in Zwitserland gewoond.

Napoleon en de Sonderbundskrieg

Tijdens de Franse Revolutie werd Zwitserland aangevallen door Frankrijk. Hierdoor verloor Zwitserland de stad Mulhouse aan Frankrijk en de stad Valtellina aan het Cisalpijnse Republiek. De Fransen zorgden ervoor dat het Eedgenootschap werd afgeschaft. Hierdoor werd Zwitserland een republiek, het Helvetische Republiek.

In 1803 werd Zwitserland onafhankelijk. In 1815 werd Zwitserland erkend door het Congres van Wenen.

De Wereldoorlogen

In 1847 werd de eerste treinverbinding geopend tussen Zürich en Baden. In 1846 werd in Zwitserland het Rode Kruis opgericht. In 1874 kwak er een nieuwe grondwet. Tussen 1914 en 1918 was de Eerste Wereldoorlog, in deze oorlog bleef Zwitserland neutraal. In 1920 werd Zwitserland lid van de Volkenbond. Deze bond had zelfs een kantoor in Genève. In 1938 werd Reto-Romaans de 4de officiële taal in Zwitserland. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef Zwitserland neutraal. In Zwitserland kregen toen 26.000 joden asiel.

Moderne geschiedenis

In 1963 werd Zwitserland lid van de Raad van Europa. In 1971 kregen vrouwen in Zwitserland stemrecht. In 2002 werd Zwitserland lid van de Verenigde Naties.

Het land

Landschap

De stad Zürich, de grootste stad van Zwitserland.

In Zwitserland heb je heel veel bergen. Zwitserland ligt namelijk midden in de Alpen. Zwitserland is hierdoor één van de Alpenlanden. De hoogste berg in Zwitserland is de Mount Rosa. Deze berg is 4638 meter hoog. De Matterhorn (4478 meter) en de Jungfrau (4158 meter) zijn twee andere bekende bergen in Zwitserland. Over het algemeen is Zwitserland dus erg bergachtig. In het zuiden en het oosten liggen de hoogste bergen. Meer naar het noordwesten wordt het minder bergachtig. Zwitserland heeft één nationaal park, Zwitsers Nationaal Park. Dit park bestaat sinds 1914. Door Zwitserland stromen vele rivieren. De meeste rivieren in Europa beginnen ook in de Alpen, dus ook in Zwitserland. De Aare, de Inn, de Rijn en de Rhône zijn de belangrijkste rivieren in Zwitserland. Naast rivieren zijn er in Zwitserland ook een heleboel meren te vinden. Het grootste meer van Europa, het Bodenmeer, ligt in Zwitserland. Een ander groot meer is het Meer van Genève. In Zwitserland liggen ook een aantal gletsjers. De Aletschgletsjer, de Rhônegletsjer en de Morteratschgletsjer zijn hier goede voorbeelden van. De bondsstad van Zwitserland is Bern. De grootste stad in Zwitserland is Zürich. Andere grote steden zijn Bazel, Lausanne, Lugano en Luzern.

Klimaat

Bestand:ZwitserlandTalen.png
Een kaartje met de talen van Zwitserland. Oranje is Duits, groen is Frans, blauw is Italiaans, donkerpaars is Reto-Romaans.

Zwitserland heeft vier verschillende klimaten. De belangrijkste zijn het land en zeeklimaat. Op de bergtoppen heerst het hooggebergteklimaat en in een zuidelijk stukje van Zwitserland heerst het mediterrane klimaat.

Steden

Bevolking

Een kerk in Zwitserland

In Zwitserland is er niet één groot volk zoals in IJsland. In Zwitserland leven er 4 grote bevolkingsgroepen. Voor 65% wonen er Zwitserduitsers in Zwitserland, voor 18% Romandiërs, voor 10% Italiaans-Zwitsers en voor 1% Reto-Romanen. In 2005 woonde er 17.055 mensen met een Nederlandse nationaliteit en 9.822 mensen met de Belgische nationaliteit in Zwitserland.

Cultuur

Taal

In Zwitserland zijn er 4 officiële talen:

  • Duits, gesproken door 63,7% van de bevolking.
  • Frans, gesproken door 20,4% van de bevolking.
  • Italiaans, gesproken door 6,5% van de bevolking.
  • Reto-Romaans, gesproken door 0,5% van de bevolking.

Naast de vier officiële talen zijn er nog andere talen. 9% van de Zwitserse bevolking spreekt een andere taal dan de vier officiële talen. Albanees is daar het belangrijkste van. 1,4% spreekt deze taal. Andere belangrijke talen zijn Servo-Kroatisch, Portugees, Spaans, Engels, Turks, Tamil en Arabisch. Nederlands wordt door 0,2% van de bevolking gesproken. In elke officiële taal heeft Zwitserland een andere naam. In het Duits heet Zwitserland Schweiz, in het Frans Suisse, in het Italiaans Svizzera en in het Reto-Romaans Svizra.

Religie

In Zwitserland geloven de meeste mensen in het christendom. De laatste bevolkingstelling was in 2000. In 2000 was 42% van de Zwitsers rooms-katholiek, 40% was gereformeerd, 2,5% was lid van de Freikirche-kerk, 4% was islamitisch en 1% geloofde in een andere religie. 11% gaf aan dat zij niet geloven in een religie. De overige 4% heeft niks opgegeven. De snelst-groeiende religie in Zwitserland is de islam. In Zwitserland woont ook het grootste aantal boeddhisten in Europa, dit is namelijk 0,33% van de bevolking.

Tradities

De Zwitserse keuken

Literatuur

Bezienswaardigheden

Politiek

Nationale politiek

De Zwitserse volksvertegenwoordiging zetelt in Zwitserland. Het bestaat uit een grote kamer en een kleine kamer. De grote kamer heet de nationale raad en bestaat uit 200 leden. De kleine kamer heet de kantonsraad en bestaat uit 2 leden uit ieder kanton. In Zwitserland zijn er 4 grote partijen. De Zwitserse Volkspartij, de Christendemocratische Volkspartij, de Sociaaldemocratische Partij van Zwitserland en de Vrijzinnig Democratische Partij.De Liberalen. Over veel wetsvoorstellen wordt een referendum gehouden, dan mag het volk meestemmen over de wet.

De regering heet in Zwitserland de Bondsraad of Zwitserse bondsregering. De bondsraad bestaat uit 7 ministers. Zij komen van de 4 grootste partijen. De voorzitter van de Bondsraad is ook de president van Zwitserland. Zwitserland is neutraal, dat wil zeggen dat het niet snel oorlog zou voeren. Tijdens alle twee de wereldoorlogen is Zwitserland ook neutraal gebleven. Doordat Zwitserland neutraal is hoort het pas sinds 2002 bij de Verenigde Naties. Veel internationale organisaties hebben hun hoofdkantoor dan ook Zwitserland staan. Voorbeelden hiervan zijn het Rode Kruis, de Wereldhandelsorganisatie, de Wereldgezondheidsorganisatie, de Internationaal Olympisch Comité, de FIFA en de UEFA.

Bestuurslagen

Bestuurlijke Indeling

De kantons van Zwitserland.
De stad Bazel.
De stad Luzern.

Zwitserland is verdeeld in kantons. In totaal zijn er 26 kantons. Zes daarvan zijn een halfkanton. Dat wil zeggen dat het kanton in plaats van 2, maar 1 lid heeft in de kantonsraad. De kantons zijn weer verdeeld in gemeenten. Hiervan zijn er circa 2500.

Afkorting Kanton Hoofdstad
ZH Zürich Zürich
BE Bern Bern
LU Luzern Luzern
UR Uri Altdorf
SZ Schwyz Schwyz
OW Obwalden Sarnen
NW Nidwalden Stans
GL Glarus Glarus
ZG Zug Zug
FR Fribourg Fribourg
SO Solothurn Solothurn
BS Bazel-Stad Bazel
BL Basel-Landschaft Liestal
SH Schaffhausen Schaffhausen
AR Appenzell Ausserrhoden Herisau
AI Appenzell Innerrhoden Appenzell
SG Sankt Gallen Sankt Gallen
GR Graubünden Chur
AG Aargau Aarau
TG Thurgau Frauenfeld
TI Ticino Bellinzona
VD Vaud Lausanne
VS Wallis Sion
NE Neuchâtel Neuchâtel
GE Genève Genève
JU Jura Delémont

Economie

In Zwitserland gebruiken ze niet de euro maar de Zwitserse Frank en de rappen (de cent soort). Er worden munten gebruikt van 5, 10 en 20 rappen en ½, 1, 2 en 5 Zwitserse frank. Minder gebruikt of zeldzaam is de 1 rappe. Er worden bankbiljetten van 10, 20, 50, 100, 200 en 1.000 Zwitserse frank gebruikt.

Zwitserland heeft een sterke economie. Belangrijke inkomsten voor Zwitserland zijn toerisme, levensmiddelen, chemische industrie en dienstverlening. Voor buitenlandse ondernemers is Zwitserland een aantrekkelijke plaats om te vestigen, vanwege de economie. Ook komen corruptie, diefstal en misdaad weinig voor in Zwitserland. De twee grootste Zwitserse banken zijn UBS en Credit Suisse.

Zwitserse bedrijven

Toerisme

Symbolen

Vlag en wapen

Volkslied

Fout in widget youtubesmall: unable to write file /usr/share/mediawiki/extensions/Widgets/compiled_templates/wrt6622a21299a1f8_59901754


Fotogalerij

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zwitserland&oldid=471902"