VoorNederland: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Categorie:Tweede Kamer verwijderd met HotCat)
Regel 13: Regel 13:
 
| fractieleider2 =
 
| fractieleider2 =
 
| fractieleider3 =
 
| fractieleider3 =
| zetels1 = 2
+
| zetels1 = 0
 
| zetels2 =
 
| zetels2 =
 
| zetels3 =
 
| zetels3 =
 
}}
 
}}
'''Groep Bontes/Van Klaveren''' is een partij die op dit moment 2 zetels in de [[Tweede Kamer]] heeft. Bij de [[Tweede Kamerverkiezingen 2017]] doen zij mee onder de nieuwe naam '''VoorNederland''' (afkorting: '''VNL''').
+
'''Groep Bontes/Van Klaveren''' is een partij die op dit moment geen zetels in de [[Tweede Kamer]] heeft. Bij de [[Tweede Kamerverkiezingen 2017]] deden zij mee onder de nieuwe naam '''VoorNederland''' (afkorting: '''VNL'''). Bij deze verkiezingen haalden deze partij maar 0,4% van de stemmen wat niet genoeg is voor een zetel in de Tweede Kamer.
   
 
== Ontstaan ==
 
== Ontstaan ==

Versie van 22 mrt 2017 20:46

Groep Bontes/Van Klaveren
VoorNederland

VNL-logo-text-only.png

Oprichting 28 mei 2014
Opheffing
Actief in Nederland Nederland
Richting
Stroming Klassiek liberalisme
Euroscepticisme
Liberaal conservatisme
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s)
Partijleider Jan Roos
Partijvoorzitter Laurence Stassen
Secretaris-generaal
- Tweede Kamer
-
-
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Tweede Kamer 0
-
-
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Wetenschappelijk bureau
Jongerenorganisatie
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Fractie in het Benelux-parlement
Europese fractie
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Opgegaan in
Afsplitsing van
Afsplitsing(en)
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

Groep Bontes/Van Klaveren is een partij die op dit moment geen zetels in de Tweede Kamer heeft. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2017 deden zij mee onder de nieuwe naam VoorNederland (afkorting: VNL). Bij deze verkiezingen haalden deze partij maar 0,4% van de stemmen wat niet genoeg is voor een zetel in de Tweede Kamer.

Ontstaan

De Groep Bontes/Van Klaveren ontstond toen twee leden van de PVV (Louis Bontes en Joram van Klaveren) in de Tweede Kamer hadden besloten weg te gaan bij de PVV. Elk bleven ze in de Tweede Kamer met een eigen mini-partij (met elk henzelf als enige lid). Ze besloten samen te gaan onder de naam Groep Bontes/Van Klaveren. 21 juni 2014 besloten ze de naam te veranderen naar VoorNederland (VNL). De Tweede Kamerverkiezingen van 2017 zal de eerste verkiezing zijn waarbij VNL mee zal doen.

Samenwerkingen

Op 13 november 2014 maakte Van Klaveren bij het programma EenVandaag bekend dat VoorNederland gaat samenwerken met de Britse Europarlementariër Nigel Farage. Op 2 december 2014 werd Bontes gekozen als penningmeester van de anti-EU organisatie Initiative for Direct Democracy in Europe (IDDE). Deze organisatie is opgericht door Farage.

Op 29 december 2014 maakte ex-PVV'er Laurence Stassen tijdens een uitzending van EenVandaag bekend dat zij zich had aangesloten bij VNL. Inmiddels is ze de partijvoorzitter van VoorNederland. Het is niet bekend of ze ook kandidaat voor de Tweede Kamer wordt. Ook ex-PVV'ers Matthijs Jansen, Stephan Jansen en Marc van Kampen gingen weg bij de PVV en sloten zich daarna aan bij VNL.

De anti-EU partij Artikel 50 maakt op 27 januari 2015 bekend dat ze zich aansloten bij VNL. Deze partij, opgericht door ex-PVV'er Daniël van der Stoep, had al langere tijd problemen.

Op 21 april 2015 werd bekend dat Bram Moszkowicz lijsttrekker werd van VNL. Louis Bontes was hier fel tegen en verliet daarom VNL. David Pinto, migratie-deskundige, hoogleraar interculturele communicatie en ex-lid van Leefbaar Nederland, sloot zich juist aan bij VNL. 4 juni 2015 zei Van Klaveren dat Pinto partijvoorzitter zou worden. Maar al na een maand werd Stassen weer de partijvoorzitter, omdat hij volgens VNL eiste als tweede kandidaat te worden gekozen. Op 13 januari 2016 werd Moszkowicz uit VNL gezet, omdat hij volgens VNL niet genoeg achter de ideeën van VNL stond. Moszkowicz zelf zei dat hij vrijwillig was opgestapt omdat hij werd gedwongen te zeggen dat de doodstraf goed is. Kort nadat Moszkowicz uit VNL was gezet, werd Louis Bontes weer lid van VNL.

OP 29 augustus 2016 werd bekend dat Jan Roos de nieuwe lijsttrekker en partijleider van VNL wordt.

Standpunten

  • Minder belastingen: iedereen een gelijk inkomstenbelasting van 25% en iedereen betaald over de eerste €10.000 inkomen geen belasting. Daarnaast staat VNL voor lagere BTW, lagere belasting voor bedrijven en 10 procent lagere accijnzen (extra belasting over sigaretten etc.). Ook willen ze belasting over erfenissen en schenkingen af.
  • Meer veiligheid: VNL wil 1 miljard euro per jaar extra steken in politie en justitie. Ook willen ze criminele buitenlanders terugsturen naar hun eigen land.
  • Minder immigratie: VNL wil alleen asielzoekers die een grote kans op het krijgen van een baan binnenlaten. Buitenlanders waarvan nog niet zeker is of ze in Nederland mogen blijven, moeten volgens VNL in het buitenland worden opgevangen. Moskeeën die oproepen tot geweld moeten volgens VNL worden gesloten.
  • Sterker leger: VNL wil dat Nederland zich aan de afspraak van de NAVO gaat houden, namelijk 2% van al het geld dat er per jaar wordt verdient, uitgeven aan het leger.
  • Betere en goedkopere zorg: VNL vindt dat er, ondanks dat er veel geld naar de zorg gaat, de zorg niet goed werkt. Ze willen dan ook een nieuw systeem ontwerpen waarbij er voor minder geld betere zorg kan worden gegeven. Daarnaast is VNL van mening dat iedereen zelf mag kiezen waar hij/zij zichzelf voor verzekerd, ook wil VNL een beperking op de winst die zorgverzekeraars maken.
  • Beter onderwijs: VNL wil kleinere klassen, docenten die meer geld verdienen en het recht voor scholen te kiezen welke leerlingen zij wel en niet aannemen.
  • Betere wegen en energie: VNL wil de spitsstroken (stukken weg die alleen bij een file wordt gebruikt) vaker open, ze willen dat iedereen overal op de snelweg 130 km/u mag rijden en ze willen trajectcontroles stoppen. Daarnaast willen ze geen geld vanuit de overheid geven voor het bouwen van windmolens, want ze vinden dat er betere manieren zijn op 'groene energie' op te wekken.
  • Minder macht voor de EU: VNL wil dat de Europese Unie zich alleen maar bemoeit met geldzaken. IS willen ze zwaarder aanpakken en ze willen een verbod voor Iran op kernwapens.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=VoorNederland&oldid=476246"