Skelet

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het skelet is een sterk en flexibel geraamte waardoor we rechtop staan en ons kunnen bewegen. Ook biedt het skelet bescherming aan belangrijke organen zoals de longen, het hart en de hersenen. Het skelet is opgebouwd uit botten van verschillende formaten. Elk bot heeft een eigen taak. Waar botten elkaar raken in het lichaam heb je gewrichten.

Gewrichten

  • Zadelgewricht: dit gewricht laat botten glad naast elkaar lopen (voet).

  • Scharniergewricht: dit gewricht kan alleen maar heen en weer bewegen (knie).

  • Kogelgewricht: dit gewricht kan in alle richtingen bewegen (schouder).

Je hebt verschillende gewrichten die op andere manieren werken: zadel-, scharnier- en kogelgewrichten (hierboven beschreven).

 De meeste van onze skeletspieren zitten vast aan ons skelet, aan onze botten. Wanneer een spier beweegt, biedt het bot ondersteuning en stevigheid bij de kracht van de spier. Het skelet, met gewrichten en onze spieren zorgen er samen voor dat het menselijk lichaam heel soepel kan bewegen.

Botten

De meeste botten hebben een harde buitenlaag, dat wordt hard botweefsel genoemd. Het hard botweefsel bestaat uit mineralen en uit strengvormige vezels van collageen. De mineralen zorgen ervoor dat het bot heel hard is, en door het collageen kunnen botten een beetje buigen zonder dat ze breken. Onder dat harde botweefsel zit een zacht en licht beenweefsel. Daarbinnen zit weer het geleiachtig beenmerg, daar worden nieuwe bloedcellen gemaakt.

Wist je dat …

  • De helft van alle botten zich in de polsen, handen, vingers, enkels, voeten en tenen bevinden?
  • Het breedste bot de bekken is?
  • De onderkaak het sterkste bot van ons lichaam is?

Spelletje

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Skelet&oldid=327215"