Sint-Maarten (feest)

Uit Wikikids
Versie door Southparkfan (overleg | bijdragen) op 16 nov 2013 om 15:39 (Robotgeholpen doorverwijzing: Utrecht - Koppeling(en) gewijzigd naar Utrecht (stad))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Opmaken
De opmaak van dit artikel (alinea's, leestekens, eerste woord dikgedrukt, categorieën etc.) laat nog te wensen over! Wil jij de opmaak verbeteren?

Op 11 november wordt Sint-Maarten gevierd.

In de avond komen kinderen met hun lampion langs de deuren en zingen een lied. Dit doen ze omdat het het feest van het licht is. Daarna deelt de mevrouw of meneer snoep of fruit uit.

Ook worden wel lampionoptochten georganiseerd door scholen en wijk- of buurtverenigingen. De kinderen hebben dan meestal van tevoren zelf een lampion gemaakt. Of ze hebben een pompoen uitgehold om daarin een waxinelelichtje te kunnen plaatsen.

In sommige plaatsen rijdt de figuur van Sint-Maarten als Romeins officier aan het hoofd van de stoet. Hoogtepunt van zo'n optocht is wanneer Sint-Maarten met een zwaard zijn mantel in tweeën snijdt en de helft geeft aan de figuur van een verkleumde bedelaar.

Na afloop van de optocht worden de deelnemende kinderen vaak door het organiserend comité getrakteerd. Maar ook niet overal word Sint-Maarten gevierd. Sint-Maarten is in elk geval het teken van Utrecht en Groningen.


Sint-Maarten/Martinus

Sint Maarten werd in het jaar 316 geboren in Hongarije. Zijn echte naam was Martinus. Er is veel over het leven van Martinus bekend omdat zijn vriend Sulplicius Serveres geschiedenisschrijver was. Martinus was 81 toen hij stierf in het jaar 397. Voordat Martinus Sint-Martinus werd was hij een Romeinse keizer. Martinus reed als keizer door de poorten van Amiens in Frankrijk en kwam daar een verkleumde bedelaar tegen. Martinus sneed zijn mantel doormidden en door zijn heldendaad werd hij Sint-Martinus. In Nederland en België heet Sint-Martinus Sint-Maarten.

Het is ook de naamdag van Sint-Maarten.

Sint-Martinus

Sint-Maarten heet eigenlijk Sint-Martinus. Het was een aardige man. Hij sneed namelijk zijn rode soldatenmantel in tweeën en gaf de helft aan een arme bedelaar. Deze scene is op heel veel schilderijen afgebeeld. Nadat sint Martinus in 372 gekozen werd tot bisschop van tours werd hij steeds bekender. Hij stichtte in Frankrijk verschillende kloosters Helaas stierf Martinus op 11 november in het jaar 397, dezelfde dag als zijn doopdag en werd 11 november naar hem vernoemd.

Wat doe je op Sint-maarten?

Op 11 november vieren we Sint Maarten. Op de avond van die dag gaan veel kinderen s'avonds de deuren rond en zingen een liedje en als ze dat mooi vinden krijg je snoep. Soms krijg je ook fruit, soms doen ze een trucje maar soms ook niet, Je vader en moeder kopen ook een lampion dan ga jij daar mee de deuren rond. Als de mensen die snoepgoed uitdelen het mooi vinden krijg je een paar of een snoep(jes).Maar ga alleen naar de huizen met een kaars achter het raam want die hebben snoep in huis.

Waarom Sint-Maarten?

Sint-Maarten is handiger dan Sint-Martinus. Sint-Maarten beterden Sint-Martinus Waarom? Omdat Sint-Martinus echt niet klinkt in de liedjes. Sint-Maarten klinkt wel anders klop het niet in de liedjes . Daarom is Sint-Maarten beter dan Sint-Martinus. en het woord gevierd op 11nov.. omdat het zein doop-dag en zein sterf dag is.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sint-Maarten_(feest)&oldid=291745"