Lawrencium

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Chemisch element
Lawrencium.svg
Symbool Lawrencium
Naam Lawrencium
Latijn
Symbool Lr
Atoomnummer 103
Soort
Kleur ?
Smeltpunt 1627 oC
Kookpunt ? oC
Portaal Portal.svg Scheikunde

Lawrencium is een chemisch element met het symbool Lr en atoomnummer 103 in het Periodiek Systeem van de scheikunde. Het is een metaal. Maar hoe het er uit ziet is onbekend.

De actinoïde, ook wel actinide serie omvat de 15 metallische chemische elementen met atoomnummers 89-103, (actinium tot Lawrencium). De actinoïde serie kreeg zijn naam van het eerste element in de serie, actinium. Het (informele) chemische symbool An wordt gebruikt in algemene discussies over actinoïde chemie om te verwijzen naar een actinoïde.

Het is genoemd ter ere van Ernest Lawrence, uitvinder van de cyclotron of deeltjesversneller, een apparaat dat werd gebruikt om veel kunstmatige radioactieve elementen te ontdekken. Net als de andere actiniden is lawrencium dus radioactief en zal dus ook radioactief afval geven.

Voorkomen

Lawrencium komt niet in de vrije natuur voor. Lawrencium kan alleen worden geproduceerd in deeltjesversnellers door lichtere elementen te bombarderen (beschieten) met geladen deeltjes. Van Lawrencium bestaan 14 zogeheten isotopen. De meest stabiele is Lawrencium-266 met een halfwaardetijd (bestaanstijd) van 11 uur, maar de kortste 260 Lr (halfwaardetijd 2,7 minuten) wordt het meest gebruikt in de chemie omdat het op grotere schaal kan worden gemaakt. Het smeltpunt van Lawrencium wordt geschat op 1627 °C.

Geschiedenis

Voorbeeld van kernfusie

In de jaren 1950, 1960 en 1970 werden veel aanspraken gemaakt op de ontdekking van het kunstmatig gemaakte lawrencium van verschillende kwaliteit gemaakt door laboratoria in de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. Het belang van de ontdekking en dus de naamgeving van het element werd betwist tussen Sovjet- en Amerikaanse wetenschappers, en terwijl de International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) aanvankelijk lawrencium instelde als de officiële naam voor het element en het Amerikaanse team de eer gaf voor de ontdekking, werd dit in 1997 opnieuw geëvalueerd (nagekeken en besproken), waarbij beide teams de eer voor de ontdekking kregen, maar de naam van het element niet veranderde.

Gebruik

Lawrencium heeft geen betekenis voor de biologie en wordt verder niet buiten het laboratorium voor enig doel gebruikt. De mate van giftigheid is onbekend, maar gezien de radioactiviteit zal het wel giftig zijn.



Plaats in het periodiek systeem

Periodiek systeem
H He
Li Be B C N O F Ne
Na Mg Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As S e Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lawrencium&oldid=692793"