Kippenvel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kippenvel is als de haren van je huid, zoals je armen, rechtop staan. Kippenvel worden ook wel mierentietjes genoemd. De wetenschappelijke benaming voor kippenvel is pilo-erectie. Pilo bekend haar in het oude Grieks. Bij kippenvel gebeurt het omgekeerde van bij zweten. Je lichaam wil niet te veel afkoelen. Daarom gaan de haartjes op je lichaam rechtop staan. Zo ontstaat een soort laag waarin lucht gevangen gehouden wordt. En die lucht isoleert je lichaam als een onzichtbare jas. Ook als je koude rillingen krijgt, probeert je lichaam hetzelfde te doen. Je spieren gaan vanzelf samentrekken en warmen op die manier op.

Kippenvel komt alleen voor bij zoogdieren met een vacht, waaronder dus ook de mens. De mensen hebben nu toch geen vacht meer! In de oertijd wel, toen was de mensen nog heel behaard. Dieren hebben nog wel een vacht en kunnen dus nog goed warmte vasthouden met kippenvel. Maar dieren gebruiken het ook om groter te lijken en zo hun vijand af te schrikken. Er zijn drie reden waarom mensen kippenvel krijgen. je hebt koud, je schrikt of tijdens het ervaren van diepe emoties, bijvoorbeeld als je naar muziek luistert. We gaan nu die drie redenen bekijken.

Kou Kou voel in je huid en in je lichaam. De huid is een belangrijk orgaan. De huid voelt ook aanraking, druk, trillingen, warmte en koud en natuurlijk pijn. Niet overal kan je even goed voelen. Je kan bijvoorbeeld beter voelen met je vingertoppen dan met in knieholte.


Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kippenvel&oldid=463770"