Filips Willem van Oranje

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Michiel Jansz van Mierevelt - Filips Willem prins van Oranje
Oranje-Nassau wapen voor 1582

Filips Willem van Oranje werd op 19 december 1554 op het kasteel van Buren geboren. Zijn vader was Willem van Oranje en zijn moeder, de eerste vrouw van Willem van Oranje, Anna van Egmont, ook bekend als Anna van Buren.

Filips Willem, die op zijn 13e student was aan de Universiteit van Leuven, werd gevangengenomen in zijn studieverblijf, het refugiehuis van de Abdij van Sint-Truiden. Vanuit Leuven werd hij in februari 1568 naar Spanje zeg maar ontvoerd in opdracht van Filips II van Spanje. Filips Willem diende als gijzelaar in Spaanse handen te blijven en zou zijn vader nooit meer terug zien. In Spanje kreeg hij een katholieke opvoeding. Hij vergat niet zijn afkomst, maar in de Nederlanden vergat men hem eigenlijk wel. Ondertussen kwam zijn halfbroer Prins Maurits in de Nederlanden aan de macht en hij probeerde de erfenis van zijn vader naar zich toe te trekken.

Filips Willem verbleef langere tijd als een soort gevangene in het kasteel van Arévalo. Tijdens zijn verblijf werd de prins hoofdzakelijk omringd door Spaans personeel. Men wilde zoveel mogelijk voorkomen dat hij contacten met de Nederlanden zou hebben. Bovendien had hij nauwelijks een inkomen. Zijn zus Maria stuurde nog wel eens wat geld. Zij nam ook zijn zaken waar in de Nederlanden.

Bij de dood van zijn vader in 1584 erfde Filips Willem het vorstendom Oranje en het graafschap Buren. Maar bij zijn terugkeer naar de Nederlanden in 1595 had hij daar geen toegang toe. Op 23 november 1606 trouwde hij in Fontainebleau met de veel jongere Eleonora van Bourbon-Condé (1587-1619), een nicht van koning Hendrik IV van Frankrijk, en een dochter van Hendrik I van Bourbon-Condé. Ze verschilden 32 jaar in leeftijd.

In 1607 gaf hij een zogeheten loyaliteitsverklaring aan de Staten-Generaal van Nederland. Filips Willem liet zich in 1608 inhuldigen als graaf van Buren. Na al die jaren zocht hij zijn halfbroer Maurits voor de eerste keer op. Zij ontmoetten elkaar voor de tweede keer bij de inhuldiging van Filips Willem als heer van Breda in 1608. Ook hun jongere halfbroer Frederik Hendrik was hierbij aanwezig. Dit was de eerste keer dat de drie halfbroers elkaar ontmoetten. Eindelijk zou de erfenis van Willem van Oranje over de drie broers worden verdeeld en de enorme schulden waren inmiddels afbetaald. Filips Willem was eindelijk de eigenaar van de gronden waar hij recht op had.

Filips Willem overleed kinderloos op 20 februari 1618 op 63-jarige leeftijd in Brussel. Zijn erfenis ging over op zijn halfbroer Maurits. Filips Willem was lid van het Huis van Oranje-Nassau.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Filips_Willem_van_Oranje&oldid=840829"