Brede school

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 19 mei 2023 om 11:56 (Aanzet brede school)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Een brede school is zeg maar een school met een extraatje. Hierbij werkt de school samen met andere instellingen in een samenwerkingsverband met als doel de ontwikkelingskansen van het kind te vergroten. Behalve de school zijn er bijvoorbeeld een peuterspeelzaal, de kinderopvang, de fysiotherapeut en andere cultuur- sport- en welzijnsinstellingen die deel uitmaken van de brede school. Het voordeel van zo'n samenwerkingsverband is dat de overlegmomenten makkelijker kunnen plaatsvinden (de lijntjes korter zijn). Het aantal brede scholen groeit, maar worden soms in de weg gezeten door wet- en regelgeving. Dit kan liggen op het gebied van financieringen (geld) of privacyregels. Een brede school wordt ook wel een Vensterschool, het Speelleercentrum, het Centrum voor Educatie en Ontmoeting, de Sterrenschool, genoemd.

De brede school uit zich vaak ook in nieuwe gebouwen. Het gebouw krijgt dan meerdere functies bij elkaar. Dit heet multifunctioneel. Dit zag je eerder al bij clusters van verschillende scholen, waarbij men bijvoorbeeld een gezamenlijke theaterachtige ruimte heeft die anders voor de enkele school te duur zou zijn. De bijvoorbeeld katholieke, protestante en openbare school staan dan bij elkaar en maken er dan samen gebruik van. Ook de buitenschoolse activiteiten kunnen dan in de multifunctionele ruimte plaatsvinden.

Ook in het Voortgezet onderwijs is er meer aandacht voor brede scholen. Hierbij is er bijvoorbeeld een samenwerking met het bedrijfsleven en culturele instellingen zoals theaters en muziekgezelschappen.

Kenmerken

  • Samenwerking - dat kan op het vlak van pedagogiek zijn en daarmee een zelfde kijk op het functioneren van het kind
  • Samenkomen van binnen- en buitenschoolse activiteiten
  • Betrokkenheid van ouders bij het onderwijs en da andere activiteiten
  • Verandering van houding van de professionals (leerkrachten, buurtwerkers, sportcoaches enzovoorts) doordat ze kennis maken met elkaars werk
  • Activiteiten - door de overlap in binnen- en buitenschoolse activiteiten, bijvoorbeeld door het werken met een thema in een bepaalde periode, kunnen onder andere culturele zaken beter uitgediept worden. Samen kun je meer dan in je eentje.
  • Gebouwen worden afgestemd op de zogeheten 5 o's: onderwijs, opvang, opvoeding, ontmoeting en ontwikkeling.
  • Buurtfunctie - een reguliere basisschool heeft altijd al een buurtfunctie gehad. Nu wordt dat nog sterker. Dat is misschien ook de rede dat je brede scholen meer in de steden aantreft dan op het platteland.
  • Leiding - steeds vaker wordt duidelijker dat een brede school een centraal figuur nodig heeft die alle lijntjes in de gaten houdt.
  • Zorg op maat - een brede school zou de mogelijkheid moeten geven voor zorg (en onderwijs) op maat. In de praktijk is dat nog lang niet altijd het geval. Er kan een beroep worden gedaan op het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), dat ook vaak bij een brede school is betrokken.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Brede_school&oldid=788446"