Alvleessap

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Alvleessap of pancreassap (Latijn: sucus pancreaticus) is een verteringssap dat wordt geproduceerd in de alvleesklier. Alvleessap wordt via de alvleesbuis en de papil van Vater naar de twaalfvingerige darm gebracht, waar het wordt toegevoegd aan de brei.

Het verteringssap bestaat uit verschillende enzymen. Deze enzymen knippen als het ware verschillende voedingsstoffen in tweeën. Op deze manier zijn de voedingsstoffen kleiner en kan het menselijk lichaam ze makkelijker opnemen. Alvleessap bevat enzymen die dit doen bij koolhydraten, eiwitten en vetten. Daarnaast zit in alvleessap nog natriumbicarbonaat. Dit stofje zorgt ervoor dat maagzuur geneutraliseerd wordt. Soms komt het namelijk voor dat in de brei wat maagzuur meekomt. Maagzuur is schadelijk voor andere organen en dus wordt het geneutraliseerd.

Hoeveel alvleessap er naar de twaalfvingerige darm wordt geregeld door de papil van Vater. Deze sluit zich af wanneer er te veel is en opent zich wanneer er te weinig is. Via het hormoon secretine communiceren de twaalfvingerige darm en de papil van Vater met elkaar.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Alvleessap&oldid=575796"