Aboe Simbel

Uit Wikikids
Versie door Wouter15Bot (overleg | bijdragen) op 9 jul 2014 om 09:14 (Spelling verbeteren met AWB, typos fixed: ondekt → ontdekt)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Abu Simbel
Abou simbel pharaons.jpg
Gewicht 800,000 kg
Opdrachtgever Ramses II
Oppervlakte 1.234 km²
bewakers 4
Gebouwd tijdens de Negentiende Dynastie

De Aboe Simbel is een een enorme tempel die in het Zuiden van Egypte ligt en uit een rots is gehouwen.

Redenen voor de bouw

De Aboe Simbel (ook wel Abu Simbel genoemd) is opgericht door de grootste Egyptische farao aller tijden, Ramses II. De Aboe Simbel staat al lange tijd op de werelderfgoedlijst. Hij is gemaakt door Ramses II om te laten zijn hoeveel macht hij had. Ramses II wist dat hij na zijn dood zou worden herinnerd als hij veel liet bouwen. Het gebouw eert ook zijn belangrijkste vrouw, konining Nefertiti (hij had wel tweehonderd vrouwen). In de enorme zuilenhal staan acht zuilen in de gedaante van Ramses II die elk zo'n 10 meter hoog zijn. Ook zijn er kleinere beeldjes die belangrijke personen uit Ramses' leven zijn geweest, zoals zijn tientallen zonen en dochters en bijvrouwen. De tempel was zo gebouwd dat het zonlicht op twee dagen van het jaar via de ingang precies op drie van de vier in het heiligdom staande beelden viel; twee van de beelden stellen Ramses en de Egyptische oppergod Amon voor, die ook de God van de zon was. De Oude Egyptenaren waren namelijk erg gelovige mensen en de farao was geen uitzondering. Hij zag zichzelf meestal ook als een God.

Ontdekking van de Aboe Simbel

De tempel van Aboe Simbel werd in 1813 ontdekt maar door de grote hoeveelheid zand kon niemand er nog in. Pas vier jaar later, in 1817, kwam de eerste man in de tempel; de Italiaan Giovanni Battista Belzoni bereikte na ongeveer een maand graven een van zijn hoogtepunten. Na lange tijd zoeken wist hij beetje bij beetje de duizenden jaren oude tempel van Aboe Simpel bloot te leggen. Steeds duidelijker werd het schitterende gebouw. Na lange tijd graven lag de tempel genoeg bloot om er na binnen te gaan. Toen ook het zand wat binnen lag helemaal was weggewerkt konden Belzoni en zijn mede ontdekkers naar binnen. Ze ontdekten een enorm gebouwen complex. Het was de eerste keer in drieduizend jaar dat een levende ziel de tempel weer in kwam. Je kunt de Aboe Simbel (of een soortgelijk bouwwerk) ook zien in de laatste scenes van de derde Indiana Jones film (the last Crusade, "de laatste Kruistocht").

Originele tempel

Tussen 1964 en 1968 werden grote blokken van de tempel 200 meter hoger neergezet. Dat werd gedaan omdat anders bij een mogelijke overstroming van de Nijl het de Aboe Simbel tempel onherstelbaar beschadigt zou kunnen raken. De overstroming is uiteindelijk door de snelle voltooiing van de Aswandam ternauwernood voorkomen.

Afbeelding van de Aboe Simbel

Bouwer van Aboe Simbel

Ramses II is ook wel bekent als Ramses de grote hij heeft veel laten bouwen zoals de Aboe Simbel, Het Dal der Koningen, het Ramanessuem en nog vele tempels, zuilen en gedenktekens. Onder leiding van zijn zoon Chaemwase werden veel bouwwerken uit eerdere Egyptische dynastieen hersteld. Deze waren vaak al honderden jaren oud en werden door de prins hersteld. Ook heeft hij een museum opgericht voor oude artefacten die hij tegenkwam: 's werelds eerste museum. Het Aboe Simbel is één van de projecten waaraan hij heeft gewerkt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aboe_Simbel&oldid=346633"