Groothertogdom Moskou

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 1 mrt 2022 om 15:20 (Aanzet Groothertogdom Moskou)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Het Groothertogdom Moskou, Moskoviet Rusland, Moskoviet Rus' of Grootvorstendom Moskou was een vorstendom van Rusland in de late middeleeuwen, vooral gericht op Moskou, en de voorgangerstaat van het Tsaardom Rusland in de vroegmoderne tijd. Het werd geregeerd door de Rurik-dynastie, die het Kievse Rijk had geregeerd sinds de oprichting van Novgorod in 862. Groothertog Ivan III de Grote noemde zichzelf de Soeverein en Groothertog van All Rus'.

Ontstaan

De staat is ontstaan ​​onder de heerschappij van Alexander Nevsky van de Rurik-dynastie, toen in 1263 zijn zoon Daniël I werd aangesteld om het nieuw opgerichte Grote Vorstendom Moskou te regeren, dat een vazalstaat was van het Mongoolse rijk (onder het "Tataarse juk"). Tegen de 1320 zou Daniël I zijn ouderhertogdom Vladimir-Suzdal overnemen. Het Groothertogdom Moskou pikte later de Republiek Novgorod in (1478) en veroverde het Groothertogdom Tver in 1485, en bleef uiteindelijk vazalstaat van de Gouden Horde (Mongoolse Rijk) tot 1480, hoewel er regelmatig opstanden en succesvolle militaire campagnes tegen de Mongolen waren, zoals de oorlog van Dmitri Donskoi in 1380 .

Moskovieten, Soezdaliërs en andere inwoners van het Russische hertogdom konden hun Slavische, heidense en orthodoxe tradities grotendeels behouden onder het Tataarse juk. Ivan III verstevigde de staat verder tijdens zijn 43-jarige regering, terwijl hij campagne voerde tegen zijn belangrijkste overgebleven rivaliserende macht, het Groothertogdom Litouwen, en tegen 1503 had hij het grondgebied van zijn rijk verdrievoudigd, de titel van tsaar aangenomen en de titel van "Heerser van alle Rus' " aangenomen. Door zijn huwelijk met Sophia Palaiologina, nicht van Constantijn XI Palaiologos, de laatste Byzantijnse keizer, beweerde hij dat Moskovië de opvolger was van het oostelijke Romeinse Rijk, het "Derde Rome". De emigratie van Byzantijnse mensen beïnvloedde en versterkte de identiteit van Moskou als erfgenaam van orthodoxe tradities. Ivan's opvolger Vasili III had ook militair succes, hij verwierf Smolensk van Litouwen in 1512 en verlegde de grenzen van Moskovië naar de rivier de Dnjepr. Vasili's zoon Ivan IV (later bekend als Ivan de Verschrikkelijke ) was een baby na de dood van zijn vader in 1533. Hij werd gekroond in 1547, waarbij hij de titel van tsaar aannam samen met de proclamatie van het Tsaardom Rusland.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Groothertogdom_Moskou&oldid=707899"