Zuid-Korea

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Republiek Korea
대한민국
(Daehan Minguk)

Flag of South Korea.svg Emblem of South Korea.svg South Korea (orthographic projection).svg

Hoofdstad Seoel
Aantal inwoners 51.671.569 (2021)
Oppervlakte 100.210 km²
Regeringsvorm Presidentiële republiek
President Moon Jae-in (sinds 2017)
Premier Kim Boo-kyum (sinds 2021)
Godsdienst Geen religie (56,1%)
Christendom (27,6%)
Boeddhisme (15,5%)
Overig (0,8%)
Taal Koreaans (한국말)
Munteenheid Zuid-Koreaanse won
Volkslied Aegukga
Landcode KOR
Een satellietfoto van Zuid-Korea

Zuid-Korea is een land in Azië met als hoofdstad Seoel. Zuid-Korea ligt op het Koreaans schiereiland en grenst alleen via land aan Noord-Korea. Via de Japanse Zee kan men Japan en Rusland bereiken en via de Gele Zee China. Het kleine stukje water tussen Zuid-Korea en Japan heet de Straat Korea. Zuid-Korea heeft zo'n 3.000 eilanden, waarvan Jeju het bekendste en grootste is. De meeste van deze eilanden liggen in het westen en zuiden.

Zuid-Korea bestaat pas sinds 1945, nadat het onafhankelijk werd van Japan. Voor de Japanse bezetting in 1910 vormde het land samen met Noord-Korea het land Korea. Na de Tweede Wereldoorlog verloor Japan haar bezittingen in Azië, maar de vraag bleef wat men met Korea wilde doen. Men koos om het op te splitsen in twee delen. Het ene deel ging naar de Sovjet-Unie en werd communistisch (Noord-Korea) en het andere deel naar de Verenigde Staten en werd kapitalistisch (Zuid-Korea). Na drie jaar werden de landen onafhankelijk, maar werden wel beïnvloed door hun bondgenoten. Hierdoor brak ook in 1950 de Koreaanse oorlog uit, die drie jaar duurde. Nog steeds zijn de twee landen formeel met elkaar oorlog, maar er bestaat een wens voor beide landen om zich te verenigen tot één Korea.

In tegenstelling tot Noord-Korea is Zuid-Korea een democratie. Zuid-Korea staat bekend als een rijk land in Azië. In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw groeide economie in korte tijd heel snel. Samen met Singapore, Taiwan en Hongkong vormt Zuid-Korea de Aziatische Tijgers. In Zuid-Korea wordt veel technologie gemaakt (auto's, telefoons, computers, etc.), maar ook textiel en schoenen zijn belangrijk. De laatste jaren is Zuid-Korea om haar make-uptrends. Een ander exportproduct van de laatste jaren zijn films, muziek en televisieseries, die met open armen in Azië (en daar buiten) ontvangen worden. Een bekend voorbeeld daarvan is de zanger PSY.

De president van Zuid-Korea is Moon Jae-in sinds 2017.


Geschiedenis

Prehistorie en oudheid

Een vaas uit de Koreaanse prehistorie

Korea wordt al zo'n 700.000 jaar bewoond. De mensen die er toen woonden waren aanvankelijk nomade en leefden van de jacht, de visserij en het verzamelen van bessen. Wel hadden de bewoners al vuur en leefden in grotten. Uit latere tijdperken zijn aardewerk en stenen werktuigen gevonden.

De eerste Koreaanse dynastie zou de Hwanguk geweest zijn. De tweede dynastie, de Gojoseon, omvatte Mantsjoerije en noordelijk Korea. Het volk stond bekend om zijn aardewerk met schilderachtige patronen. Tijdens het bronzen tijdperk zouden de inwoners spullen als spiegels en wapens hebben. Er werden rijst en sojabonen verbouwd en de eerste bewijzen van ommuurde gemeenschappen zouden er zijn geweest. Tijdens de ijzeren periode wisten de inwoners de volken uit China meer naar het zuiden te verdringen. Er is weinig informatie over deze periode, maar we weten dat er goede contacten waren met Japan en China. In de 1e eeuw v.Chr. viel het Gojoseon uiteindelijk uiteen. Informatie uit het tijdperk kan wat onbetrouwbaar zijn en veel verschillende bronnen spreken elkaar soms tegen.

Periode van drie koninkrijken

Een gouden diadeem van de koning van Paekche

Vanaf de 3e eeuw n.Chr. tot 668 n.Chr. was Korea verdeeld onder drie koninkrijken. Deze periode heet daarom de periode van drie koninkrijken. De koninkrijken waren Koguryo, Paekche en Silla. Daarnaast waren er nog een aantal kleinere koninkrijken, maar die waren minder belangrijk. De drie koninkrijken waren in veel verschillende oorlogen met elkaar verbonden, maar ze vochten ook samen tegen China. Tijdens de periode van de drie koninkrijken deed het boeddhisme een intrede in Korea. Daarnaast komen de ijzerverwerking, de keramiekproductie en begrafenisrituelen uit deze tijd. In 668 n.Chr. werden de drie koninkrijken verenigd onder de naam Verenigd Silla. Silla won namelijk van de andere twee koninkrijken.

Verenigd Silla had een bloeiende cultuur en wist snel het grondgebied uit te breiden. De militaire traditie in het land zorgde voor vrede en stabiliteit. Ook groeide de economie. Rond het jaar 780 begonnen echter politieke problemen in Verenigd Silla. De koningen van Verenigd Silla werden vermoord door verzetsstrijders. Dit leidde tot de splitsing van Korea in een noordelijk en zuidelijk deel. Het noordelijke deel werd Goguryeo en in het zuidelijke deel heette Baekje. Goguryeo ging later over in Goryeo.

Gezamenlijk Korea

Een kaart van Korea in 1899

In 1392 zou de Koreaanse generaal Yi Seonggye naar China gaan voor een campagne tegen de Ming-dynastie. Echter, hij ging naar Goryeo en versloeg de koning van Goryeo. Hij stichtte zelf een nieuwe dynastie, de Joseondynastie. Hij veranderde zijn naam in Taejo, verplaatste de hoofdstad naar Seoel en maakte van het confucianisme een officiële staatsgodsdienst. Dit zorgde voor veel instabiliteit, aangezien Korea boeddhistisch was. Het land ging wel op wetenschappelijk en cultureel vlak vooruit. Ook werd het Hangul geïntroduceerd als het alfabet voor de Koreaanse taal.

Het leven tijdens de Joseonperiode was niet prettig. Straffen waren erg streng, het hof had de complete controle over de economie en ook werden veel ambtenaren geëxecuteerd. Aanvankelijk waren er daarom een paar pogingen tot revolutie, maar deze faalden allen. De derde koning van Korea verbande ook nog eens privélegers en gaf minder macht aan de ambtenaren en het leger. Hierdoor was het ook moeilijk om in revolutie te komen. De economie was echter wel erg stabiel en groeide verbluffend. Door de Japanse invasies tussen 1592 en 1598 begon de economie in te zakken. Er was veel corruptie, schandalen en hoge belastingen. Het land kenmerkte zich door een strikt kastenstelsel. Deze bestond uit 3 rangen. De eerste rang was voor edelen, geleerden, ambtenaren en generaals, de twee rang voor handelaren en ambachtslieden en de laatste rang voor boeren en slaven. 30% van de bevolking was slaaf toentertijd.

In de 19e eeuw sloot Korea al haar grenzen, behalve met China. De Verenigde Staten dreigden met een oorlog, maar trokken zich in 1871 terug. Japan wist wel havens te openen in Korea. De Japanners deden pogingen om hun invloed in Korea te vergroten. In 1895 vermoordden de Japanners zelfs de Koreaanse keizerin, omdat zij hulp zocht bij Rusland tegen de Japanners. Rusland probeerde Korea te helpen, maar trok zich terug. In 1897 werd Korea een keizerrijk. Dit keizerrijk duurde niet lang. In 1907 werd Korea een protectoraat van Japan en in 1910 een onderdeel van Japan.

Japanse bezetting

De commissie over de toekomst van Korea.

Zuid- en Noord-Korea vormden lange tijd een gezamenlijk land, genaamd Korea. Formeel bleef dit land tot 1953 bestaan, maar in feite stopte de zelfstandigheid al in 1910. Toen werd Korea bezet door Japan, wat voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog steeds meer gebieden in Azië veroverde. Toen Korea bevrijd was kozen de Verenigde Naties ervoor om Korea in tweeën te splitsen. Het noorden werd bestuurd door de Sovjet-Unie en het zuiden door de Verenigde Staten. Het was aanvankelijk tijdelijk; de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en China wilden op deze manier samen tot een oplossing komen en een betrouwbare regering voor het land zoeken. Echter toen Japan zich over gaf later dat jaar; kwam er een voorlopige regering die vanuit China bestuurde, terwijl Amerikaanse troepen de boel rustig hielden. In Korea was het echter zo'n grote chaos, zowel op politiek als op economisch vlak, dat dat geen zin had. Er waren verschillende pogingen over hoe het lot van Korea eruit moest zien, wat niet lukte. Uiteindelijk besloot de VN dat er verkiezingen moesten komen, maar deze werden alleen in het zuiden gehouden.

Korea-oorlog

Straatgevechten tijdens de Korea-oorlog

In 1948 riep het noorden de republiek uit en ging verder als het (nog altijd) communistische Noord-Korea. Als reactie hierop riep het zuiden ook de republiek uit en ging verder als Zuid-Korea. Zuid-Korea was bang voor het communistische Noord-Korea en ook voor Japan (al werd dit snel minder) en zocht daarom hulp bij de VS. De VS, ook bang voor het communisme, besloot Zuid-Korea te helpen en gaf al snel steun voor de wederopbouw. Ook maakte het land gebruik van de Amerikaanse militaire steun. Zuid-Korea wilde echter weer met Noord-Korea een land vormen, zo nodig met militair geweld. In 1950 leidde dit tot de Koreaanse Oorlog. Zuid-Korea werd tijdens de Koreaanse Oorlog gesteund door de VS en een alliantie van 16 andere landen, waaronder Nederland. Noord-Korea werd echter gesteund door China wat een enorm leger stuurde en de Zuid-Koreaanse troepen uit Noord-Korea haalde en haast de zee in dreven. In 1951 eindigde de oorlog waar het begon en men sloot een wapenstilstand en maakte een demilitaire zone bij de grens, wat betekend dat daar geen militaire activiteiten mochten plaatsvinden om de vrede te bewaken. Tot op de dag van vandaag er formeel nog steeds oorlog tussen de twee landen en laait het conflict soms op, maar een echte oorlog is er sindsdien niet meer geweest.

Zuid-Korea sindsdien

In 1960 werd Zuid-Korea een stuk democratischer. Het land werd lange tijd onderdrukt door de leider Syngman Rhee; hij pakte onder meer politici waar hij het niet mee eens was op. Nadat Rhee vertrokken was, was er ruimte voor democratie en werden duizenden ondemocratische en corrupte politici en politieagenten opgepakt. Economisch had het land het erg zwaar, alleen al de munt halverende in waarde binnen een jaar. In 1963 begon Zuid-Korea met het hervormen van de economie. Het land ging zich meer op de export richten; er kwam industrie en modernisering. In 1965 besloot Japan om te betalen voor de oorlogsschade en bood goedkope leningen aan.

Ondertussen greep weer een president de macht, Park Chung-hee. De Amerikaanse president Richard Nixon was hier echter niet zo heel erg blij mee en stelde Park voor een keuze, maar Park wist toch permanent president te worden. Park bouwde het land economisch verder op, maar erg rustig was het niet in land, waardoor hij een aantal keer de noodtoestand uitriep. Uiteindelijk werd Park vermoord en 6 dagen later pleegde het leger een staatsgreep. In 1980 was er een strijd tussen het leger en de democratie, waardoor zelfs een bloedbad ontstond. Vanaf 1980 werd Zuid-Korea weer democratisch. Vanaf de jaren 80 beleefde de economie zijn hoogtepunt. Veel elektronica en auto's werden in het land gemaakt.

De instorting van de Sampoong Department Store; een van de grootste Zuid-Koreaanse rampen.

Ondertussen werden de banden met Japan aangehaald, ging het land zich op cultureel vlak ontwikkelen en vonden de Olympische Zomerspelen zelfs in 1988 de hoofdstad Seoel plaats. Ook was er een plan om van Korea weer land te maken, maar dan met zowel een kapitalistisch als een communistisch systeem. Families werden zelfs herenigd. In de jaren 90 werd het land echter door verschillende rampen getroffen, waaronder het instorten van een warenhuis waardoor 501 mensen om het leven kwamen. In 1997 kwam het land in de crisis, maar wist hier uit te komen door middel van goud in te zamelen en buitenlande investeerders te zoeken. In 2002 werd tevens het wereldkampioenschap voetbal gehouden in Zuid-Korea, die het samen met Japan organiseerde.

Tegenwoordig heet het land een gespannen relatie met Noord-Korea. In 2018 organiseerde het land voor het eerst de Olympische Winterspelen.

Geografie

Het landschap op het eiland Jeju.

Landschap

Qua landschap bestaat Zuid-Korea eigenlijk uit vier delen. In het oosten zijn vooral smalle kusten en hoge bergen te vinden, terwijl in het westen juist brede kusten zijn. In het zuidwesten zijn vooral veel bergen en dalen. Het zuidoosten wordt echter grotendeels beïnvloed door het stroomgebied van de rivier de Nakdong. Het land heeft daarnaast nog drieduizend eilanden; waarvan Jeju het grootste is. Ook heeft Zuid-Korea veel inpolderingen; waarvan Saemangeum het grootste is (net iets kleiner dan Zuidelijk Flevoland). Deze polder heeft een dijk die langer is dan de Nederlandse Afsluitdijk. Zuid-Korea is een land dat voor ongeveer 70% bestaat uit berglandschap. De hoogste berg is de Hallasan in de provincie Cheju-do met een top van 1950 meter. Veel steden zijn aardig gemoderniseerd en staan vol met wolkenkrabbers.

Klimaat

Zuid-Korea heeft een gematigd klimaat en een subtropisch klimaat. De temperaturen liggen tijdens de wintermaanden rond de 0 tot 5 graden en tijdens de zomermaanden rond de 30 graden. Het land heeft ook te maken met de moeson, waardoor er tussen juni en juli een kort regenseizoen is. De zomers zijn er sowieso regenachtig en de lente is hierdoor aangenamer. Echter heeft men in de lente ook te maken met stof dat de wind vanuit de Gobiwoestijn in China meevoert.

Grote steden

10 grootste steden van het land

Seoul sykline.jpg
Seoel
Busan.jpg
Busan
Suwon view on city wall and city.jpg
Suwon

Nummer Stad Inwoners

Jayuwalkway.jpg
Incheon
Daegu from Migliore.jpg
Daegu
Bundang Jeongja.jpg
Seongnam

1 Seoel 10.183.700
2 Busan 3.655.350
3 Incheon 2.590.860
4 Daegu 2.520.680
5 Daejeon 1.451.790
6 Gwangju 1.402.450
7 Ulsan 1.084.880
8 Suwon 1.034.730
9 Seongnam 984.260
10 Goyang 893.370

Bestuurlijke indeling

Zuid-Korea is verdeeld in negen provincies (eindigen op do), zes grote steden en een bijzonder stad (Seoel):

Bijzondere en grote steden

  1. Seoel; bijzondere stad
  2. Busan
  3. Daegu
  4. Incheon
  5. Gwangju
  6. Daejeon
  7. Ulsan
Provinces of South Korea.svg


Bevolking

Bevolkingssamenstelling

De groei van de Zuid-Koreaanse bevolking

We weten niet van welk volk de Koreanen afstammen, maar waarschijnlijk zijn het de Mongolen. Deze vestigden zich in de 3e millennium v.Chr. in Korea. Tussen de Noord- en Zuid-Koreanen is over het algemeen qua volk geen verschil, hoogstens wat lokale dialecten, tradities en gebruiken. Zuid-Korea heeft een hele gelijke bevolking. De Koreanen zelf zijn met 99,8% de grootste bevolkingsgroep. De meeste buitenlanders komen uit Myanmar, Bangladesh en Sri Lanka.

De groei van de bevolking is lang erg klein gebleven. Aan het begin van de 20e eeuw begon de bevolking echter snel te groeien, doordat de hygiëne en gezondheidszorg verbeterde. Hierdoor stierven er minder mensen aan ziekten en leefden mensen bovendien langer. In de tweede helft van de 20e eeuw werd ook de levenstandaard verhoogd. Tussen 1958 en 2001 verdubbelde het aantal inwoners. Mensen leefden langer door de toegenomen welvaart. Waar in de jaren 60 een gezin nog bestond uit 6 kinderen, bestond dit in de jaren 90 uit 2 kinderen. In 2020 wordt het maximum van de Zuid-Koreaanse bevolking verwacht.

Taal

Koreaanse teksten bij een restaurant

Koreaans is de officiële taal in Zuid-Korea. Koreaans is een zogeheten isolaat. Dit betekent dat de taal vrijwel geen overeenkomsten lijkt te tonen met andere talen. Voor Zuid-Koreanen is het om andere talen te leren, zoals Engels. Het Koreaans kent bijvoorbeeld geen R en geen F. Hierdoor wordt de R als een L uitgesproken en de F als een P. Het alfabet wat men in het Koreaans gebruikt heet het Hangul en lijkt een beetje op het Chinese alfabet. In tegenstelling tot het Chinees is er echter in het Koreaans niet voor elk woord een apart tekentje. De woorden zijn net als in het Nederlands uit verschillende letters opgebouwd. In totaal zijn er 24 letters. Het Chinees heeft wel invloed gehad op het Koreaans, zo komt 50% van de woordenschat uit het Chinees.

Een kerk en een boeddhistische tempel naast elkaar

Overigens zijn er verschillende dialecten in het Koreaans.

Religie

Zuid-Korea is één van meest atheïstische landen ter wereld. Zo'n 46% zegt geen religie aan te hangen of niet in een specifieke religie te geloven. Hieronder vallen zowel mensen die het idee van geloof helemaal verweren als mensen in "iets" geloven. De twee grootste religieuze groepen zijn de christen (29%) en boeddhisten (23%). Het christendom bestaat sinds 1780 in Zuid-Korea en werd naar Zuid-Korea gebracht door Europese handelaren. De meeste christenen in Zuid-Korea zijn protestants of katholiek.

Er is daarnaast nog een kleine gemeenschap die overige religies, zoals de islam en het confucianisme, aanhangt.

De Koreaanse cultuur

Koreaanse keuken

Diverse gerechtjes, die deel uitmaken van de banchan

Er bestaan veel gerechten die eigen zijn voor de Koreaanse keuken. Er zijn veel regionale gerechten. Rijst, noedels, tofoe, groenten, vis en vlees zijn belangrijk voor de Koreaanse keuken. De traditionele keuken van Zuid-Korea staat bekend om het grote aantal bijgerechten. Dit wordt banchan genoemd en is de Koreaanse versie van tapas. Het bestaat uit allerlei kleine gerechtjes, die samen met rijst een maaltijd vormen. Elke maaltijd bestaat uit veel van dit soort kleine gerechtjes. Kimchi is het bekendste Koreaanse gerecht en bestaat uit pittige groenten. Het is geliefd door het gehele land en is waarschijnlijk het meest gegeten gerecht in Zuid-Korea.

Soepen zijn erg belangrijk in de Koreaanse keuken. Ze worden meestal als voorgerecht, nagerecht of als deel van het hoofdgerecht geserveerd. Kimchi jjigae in een bekende pittige soep uit het land en bestaat uit uien, tofoe, varkensvlees of vis. Sojasaus, gember, knoflook, zout en sesamolie worden vaak gebruikt om gerechten te kruiden.

Moderne cultuur

BTS, één van de bekendste bands uit Zuid-Korea

Aan het einde van de vorige eeuw vond de zogeheten Korean Wave plaats. Dit was een grote populariteit van de Koreaanse cultuur in veel landen, voornamelijk in Azië. Het begon allemaal met Koreaanse soapseries, waardoor veel Zuid-Koreaanse sterren in het buitenland bekend werden.

Nog steeds is de cultuur van Zuid-Korea bekend. Een goed voorbeeld is zanger PSY, die een wereldhit kreeg in 2012 met het nummer Gangnam Style. Hij is een goed voorbeeld van de zogeheten K-pop, die de laatste jaren opkomt. Dit is muziek uit Zuid-Korea, wat een combinatie is van verschillende genres in de muziek, zoals hiphop, r&b, pop en rock. Vooral veel boybands doen aan K-pop, zoals BTS, maar ook meidengroepen, zoals Girls' Generation en BLACKPINK. Ook Stray Kids is een bekende K-pop groep.

K-popmuziek is tevens in veel andere landen populair, waaronder de Verenigde Staten, Europa en veel Aziatische landen.

Werelderfgoed

Het Changdeokgung, een groot paleizencomplex

De volgende Zuid-Koreaanse monumenten en plaatsen staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO:

Sport

De bekendste sport uit Zuid-Korea is de vechtsport taekwondo. In de jaren 50 en 60 werd dit één van bekendere vechtsporten en in 2000 een officiële Olympische sport. Uit het land komen ook andere vechtsporten, zoals taekgyeon en hapkido.

Voetbal is de populairste sport van het land. 40% van de bevolking beschouwt zich als voetbalfan. Het land zich als eerste Aziatische land de halve finale te halen in het wereldkampioenschap voetbal. Ook organiseerde het land in 2002 samen met Japan het wereldkampioenschap.

Ook honkbal, langbaanschaatsen en shorttrack zijn populaire sporten in het land

Politiek

Staatsinrichting

Het parlementgebouw, waar de Gukhoe vergadert, in Seoel.

Zuid-Korea is een parlementaire democratie en een republiek. Dit betekent dat het land een president heeft. De huidige president van Zuid-Korea is Moon Jae-in. De president van Zuid-Korea wordt voor een periode van 5 jaar gekozen in verkiezingen.

Het parlement van Zuid-Korea is de Gukhoe. Deze bestaat uit één kamer met dezelfde naam. Deze kamer bevat 299 leden, die worden gekozen voor een periode van 4 jaar. In Zuid-Korea zijn er meerdere politieke partijen en is de Gukhoe ook verdeeld onder meerdere politieke partijen.

Internationale relaties

Zuid-Korea heeft goede banden met de meeste westerse landen. Het land is goed bevriend met de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Rusland. De Verenigde Staten vormen een goede militaire vriend, die Zuid-Korea altijd zal beschermen. Het land heeft handelsverdragen met deze landen en organisaties en ook met Latijns-Amerikaanse landen, zoals Peru, Colombia en Chili. In Azië zelf is Zuid-Korea altijd een goede bondgenoot geweest van Taiwan, maar sinds 1992 erkent het land de Volksrepubliek China als het "echte China". Dit zorgde voor slechtere banden met Taiwan, maar betere banden met China. China en Zuid-Korea werken op economisch vlak vaak samen. De relatie met Japan is erg stroef, aangezien Japan Zuid-Korea bezette tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verwijzingen naar de Japanse cultuur, zoals ninjas, worden in Zuid-Korea gecensureerd. Zuid-Korea is nog altijd boos over de Japanse bezetting, waar Japan nooit zijn volledige excuses heeft aangeboden. In 2019 waren de twee landen in een handelsconflict verwikkeld.

De banden met Noord-Korea zijn erg ingewikkeld. Zuid-Korea erkent Noord-Korea niet als land, Noord-Korea erkent Zuid-Korea niet als land. Twee landen zijn elkaars tegenpolen in veel vlakken. Er is altijd spanning tussen de twee landen, maar 58% van de bevolking denkt niet dat er een oorlog zal uitbreken. Tijdens de Olympische Winterspelen 2018 in Zuid-Korea was er een verbetering in de band met Noord-Korea. De twee landen speelden in een gezamenlijk team op de spelen. Ook werd het voor Zuid-Koreanen makkelijker om hun familie in Noord-Korea te bezoeken.

Economie

Een traditionele wijze om knoflook te laten drogen.

Zuid-Korea is lange tijd een agrarisch land geweest. Dit betekent dat Zuid-Korea lange tijd van de landbouw en visserij afhankelijk is geweest. In de jaren 60 moest Zuid-Korea na de oorlog weer worden opgebouwd. In een hoog tempo kwamen er industriële centra. Veel mensen verhuisden toen naar de grote steden en ook ontstond er een grote dienstensector. In de jaren 80 en 90 was Zuid-Korea zelfs een van de grootste economieën ter wereld! Echter voor de eeuwwisseling kwam dit tot een eind. Toch blijft Zuid-Korea een belangrijke economie en speelt op wereldniveau nog altijd een belangrijke rol. Tegenwoordig werkt 8% van de bevolking in de landbouw. Sojabonen, gerst, watermeloenen, knoflook en ui zijn hierin bekende producten. Op het gebied van fruit worden perziken, appels, sinaasappelen en dadelpruimen veel geteeld. Ook katoen, zijde en hennep komen er van het land. Weekdieren en tonijn zijn belangrijke soorten uit de visserij en geiten, runderen en varkens uit de veeteelt. Ook het gebied van mijnbouw is kalksteen het belangrijkst.

Op het gebied van industrie produceert Zuid-Korea veel telecommunicatieapparatuur (telefoons, computers, etc.) en vervoermiddelen. Van alle is de scheepsbouw het belangrijkst, maar ook het maken van textiel, levensmiddelen en chemische producten zijn belangrijk. In Zuid-Korea betaald men met de Zuid-Koreaanse won; 1000 won is gelijk aan 73 eurocent.



Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zuid-Korea&oldid=836859"